Stichting wil Ghanese kinderen in beweging krijgen

ERMELO – Zaterdag 7 februari is er vanaf 13.30 uur in ECHOS Home ‘De Schakel’ in Ermelo een veiling waar schilderijen en beelden worden verkocht. Door middel van deze veiling willen Henk Bralts en Dick Haan geld bijeen brengen om hun doelen ten behoeve van kinderen in Ghana kunnen verwezenlijken. Haan en Bralts zijn mede-initiatiefnemers achter Support4Ghanesekids, een particulier initiatief.

Voor hun werk (ziekenhuis St Jansdal) reisden zij af naar het Ghanese ziekenhuis St Mary’s Hospital en bezochten zij ook het UNHCR Refugee Camp. De mannen werden getroffen door de beperkte speel- en sportmogelijkheden voor de kinderen. ,,Je ziet dat kinderen doelloos in een hoekje zitten,” vertelt Haan, gepensioneerd cardioloog en net terug van een Ghana-reis. Hij wilde graag kinderen in beweging krijgen. Samen met onder anderen Henk Bralts richtte hij daarom Support4Ghanesekids op.

Speeltoestellen

Ziekenhuis St Jansdal is al ruim twintig jaar verbonden aan St Mary’s Hospital, een klein ziekenhuis dat met steun van het Harderwijkse ziekenhuis zorg van een steeds hogere kwaliteit kan bieden. ,,Maar naast Healthcare is het ook belangrijk te kijken wat we kunnen doen om de jeugd een betere toekomst te bieden,” vertelt Bralts. Met het geld dat de stichting Support4Ghanesekids ophaalt, kunnen speeltoestellen worden gemaakt zoals een glijbaan of een klimrek. Kinderen krijgen zo de mogelijkheid om te voetballen en te spelen. ,,Sport stimuleert de jeugd in hun ontwikkeling. Ze worden zelfstandiger, leren dingen ontdekken en ontwikkelen zelfvertrouwen.” Haan toont kleurrijke foto’s die hij tijdens zijn reizen in Ghana maakte. Foto’s van kinderen die enigszins timide kijken, en die later bellen blazen. Treffende foto’s van kinderen die spelen met de westerse ‘loombandjes’. ,,Je ziet wat het met kinderen, maar ook met hun ouders doet,” aldus de cardioloog. Zijn fotoreportage brengt het kwetsbare leven in het St Mary’s Hospital in beeld. ,,Vreugde en verdriet liggen hier heel dicht bij elkaar,” vertelt de arts. Ook Henk Bralts is geraakt door zijn reiservaringen. ,,We willen van onder af aan beginnen met een speeltuin bij het ziekenhuis,” vertelt hij. Hoofd Functieafdeling Henke Bralts, die ook ervaren woodcarver is, wil samen met een aantal jongeren bankjes maken. ,,Ik ben daar al bomen aan het regelen.”

Veiling

Fundraising moet de stichting helpen om doelen bij het ziekenhuis en in het kamp te realiseren. ,,Het geld dat we ophalen met de kunstveiling wordt aangewend voor speelfaciliteiten bij het ziekenhuis in Drobo en voor het UNHCR Refugee Camp, aan de grens met Ivoorkust,” vertelt Bralts. De toestellen worden gemaakt door lokale timmerlieden, zodat het tevens een impuls geeft aan de lokale economie. Hij is dan ook blij dat er al een aantal enthousiaste kunstenaars hun medewerking hebben toegezegd. ,,John Spek heeft een werkje en zijn oeuvreboek beschikbaar gesteld,” zegt Bralts. Daarnaast worden er aquarellen van Arie Jekel, werken van Annelies Haan en ‘Het meisje met de parel’ van Ineke ter Horst geveild. De kunstwerken zijn te zien op www.support4ghanesekids.com. Iedereen is van harte welkom zaterdag 7 februari in Echo’s Home aan de Leuvenumseweg 68 in Ermelo. De aanvang van de veiling is om 13:30 uur. Ermelo van Nu zal het project van deze stichting de komende maanden blijven volgen.