Afdrukken

Rotary Ermelo viert feestje met alle Ermeloërs

ERMELO - Rotary Ermelo bestaat dit jaar vijfentwintig jaar. Reden voor een feestje. Daarom willen de Rotarians iets groots organiseren. En groots wordt het: de langste ontbijttafel ooit. Vanmorgen was de aftrap van de voorbereidingen voor dit ambitieuze plan.

De langste ontbijttafel ooit wordt een ontbijt waar alle Ermeloërs aan mee zouden moeten kunnen doen. Een feest van Rotary Ermelo voor Ermelo wat volgens de organisatoren Willemien Blankenaauw, IJme Woensdregt en Cees Goettsch goed is voor de saamhorigheid. Dit drietal stond vanmorgen met tompoucen klaar om de pers te informeren over hun plannen. Het ontbijt ‘van Ontmoeting tot Verbinding’ zoals het gaat heten zal tevens een feestje worden om te vieren dat de Stationsstraat is vernieuwd. Dat is ook een van de redenen waarom het ontbijt pas volgend jaar wordt aangeboden. Na de zomer gaat de Stationsstraat in het Centrum immers op de schop. Daarbij blijkt dat het organiseren van zo’n grote activiteit heel veel tijd gaat kosten. Vandaar dat de datum is gepland op zaterdag 26 mei 2016. Cees Goettsch: ,,Het is een behoorlijk groot project en we hebben wel een jaar nodig om Ermelo gaandeweg te informeren over onze plannen, maar ook om met elkaar naar het ontbijt toe te werken.’’ Het idee is om aaneengesloten tafels te plaatsen door de hele Stationsstraat, dus vanaf De Ontmoeting (tegenover het gemeentehuis) tot aan ’t Weitje (De Verbinding). Er is vooralsnog plaats voor 3000 mensen. ,,Maar als er meer plaatsen nodig zijn, maken we die er gewoon bij,’’ aldus de organisatie.

Wereldrecord

Naast een sociaal gebeuren zit er ook een competitie-element aan deze activiteit. Gemeente Weert heeft momenteel het wereldrecord langste ontbijttafel in handen. Laat de KMS, die vorig jaar nog in Weert gelegerd was, nu in Ermelo zitten. Ongetwijfeld zullen zij de organisatie kunnen voorzien van handige tips en wellicht ook mankracht. Op 9 juni 2014 namen vijfentwintighonderd personen deel aan de langste ontbijttafel in Weert. De lengte van de tafel was 1 kilometer. Dit record werd georganiseerd in het kader van 600 jaar Stad Weert. De voedselbank in Weert ontving gratis kaarten zodat mensen met een minimumuitkering toch konden deelnemen. Dat is ook het plan van de Ermelose organisatie. Goettsch: ,,Mensen kunnen een ontbijt kopen voor zo’n 5 of 6 euro, het precieze bedrag is nog niet bekend en zal afhangen van de hoeveelheid sponsoren. Bij dat gekochte ontbijt krijgen ze er een tweede ontbijt gratis bij. Maar die is dan voor een cliënt van bijvoorbeeld de Voedselbank of de instellingen. Dus als je een ontbijt koopt, geef je er ook een weg aan mensen die het zich niet kunnen permitteren een ontbijt te kopen.’’ De uiteindelijke opbrengst zal ook naar de Voedselbank gaan.

Vrijwilligers

Voor zo’n grote activiteit zijn veel vrijwilligers nodig. We denken aan zo’n tweehonderd mensen. Die worden ingezet op allerlei gebieden zoals het klaarzetten van de tafels en stoelen, mensen met een handicap helpen, brood smeren, chauffeurs, schoonmakers en nog veel meer klussen. Cees Goettsch: ,,We hebben natuurlijk al contact gehad met de kazerne, daar zit ervaring en organisatievermogen. We rekenen eerlijk gezegd wel op hulp van Defensie. Het is een soort van militaire operatie die we goed voorbereid willen hebben.’’ De organisatie hoopt dat er zich ook muzikanten zullen melden om het ontbijt gezellig te maken. Goettsch: ,,We hebben gehoord dat de gemeente dit plan ook omarmt en ze hebben ook medewerking toegezegd. Maar we hopen ook dat sportclubs, verenigingen en kerken mee willen helpen bij de voorbereidingen. Maar ook denken we aan sponsoren; supermarkten, slagers, bakkers en retailers zodat wij de kosten zo laag mogelijk kunnen houden.’’ De organisatie gaat een professioneel draaiboek samenstellen met daarin 5 tot 6 hoofdthema’s. Om dat verder in te vullen zijn straks ook mensen voor nodig. Aanmelden als vrijwilliger of sponsor kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., ook zal er een website gelanceerd worden: www.langsteontbijttafelermelo.nl