Crowdfunding moet 14-jarige stapje verder helpen

ERMELO – Kim van den Ham is een 14-jarig meisje met het Syndroom van Down. Zij ontwikkelt zich hierdoor anders, langzamer dan een ander kind. Haar ouders willen Kim dolfijntherapie laten volgen op Curaçao in het Dolphin Therapy Center om haar te helpen met haar spraakontwikkeling. Om deze droom werkelijkheid te maken, is Monique van den Ham crowdfunding gestart.

Het Ermelose stel Monique en Luit van den Ham hebben twee kinderen Tom en Kim. ,,Onze dochter werd geboren met het syndroom van Down,” vertelt Monique. ,,Dit was een complete verrassing, maar ze was niet minder welkom.” Dat de ontwikkeling van Kim anders zou verlopen, was een ding wat zeker was, maar hóe dat moest de toekomst uitwijzen. ,,Kim is lichamelijk gelukkig gezond,” vertellen de ouders. Het werd een traject van onderzoeken en fysiotherapie. Vanaf haar eerste verjaardag kwam daar wekelijks logopedie bij. ,,Ik kreeg handvatten om Kim te helpen met haar ontwikkeling en daarbij volgde ik een Early Intervention programma om Kim nog extra te stimuleren. Hierdoor kregen de hulpverleners en ik een duidelijk beeld van de ontwikkeling van Kim.” Ook moest Kim een paar keer per jaar naar de kinderarts voor controle.

Leergierig

Kim is een vrolijk en leergierig meisje met gevoel voor humor. Haar ontwikkeling gaat met kleine stapjes. Kims grootste probleem is haar communicatie. Ze is moeilijker verstaanbaar en dat is zowel lastig voor haarzelf als haar omgeving. ,,Kim wordt hierdoor ook vaak onderschat en dat frustreert haar,” vertelt Monique. ,,Maar het is een doorzetter.” Sinds haar ouders weten dat er een therapie is die Kim verder kan helpen, vechten ze om dit mogelijk te maken. ,,Dit kost echter heel veel geld.” Het is een unieke therapie, verzorgd door gekwalificeerde therapeuten, in samenwerking met dolfijnen. ,,Deze therapie geeft niet alleen een boost aan haar spraakontwikkeling, maar ook aan de motoriek en de cognitieve ontwikkeling. Hierdoor krijgt zij meer zelfvertrouwen.” Dolfijntherapie is zeker geen wondermiddel, maar blijkt wel een succesvolle behandelmethode te zijn. ,,We willen proberen om deze droom volgend jaar uit te laten komen,” aldus Monique van den Ham. De verzekering vergoedt deze therapie echter niet. En dat stukje kost ongeveer € 7.000,-. Kim valt nu onder de nieuwe WMO regeling. ,,Uit de PGB mag ik dit niet betalen en de gemeente Ermelo wil niet bijspringen.”
Voor de reis en het verblijf op Curaçao is de familie hard aan het sparen. Voor de therapie hopen ze geld in te zamelen via donaties en crowdfunding (zie de website).