Nestkasten bevestigd aan woningen Uwoon

ERMELO - In Ermelo Zuid is woningcorporatie Uwoon gestart met het ophangen van nestkasten voor gierzwaluwen. Deze actie is een gevolg van het vervangen van de daken. De woningstichting moest ervoor zorgen dat er een broedgelegenheid blijft bestaan voor de gierzwaluw.

De Vogelbeschermingswacht Noord-Veluwe maakte zich de afgelopen tijd zorgen over de gierzwaluwnesten tijdens het planmatig onderhoud aan 160 woningen in Ermelo Zuid. De oplossing kwam van Uwoon die de huurders in de wijk aanbood om kosteloos een gierzwaluwnestkast aan hun gevel te laten bevestigen. Daarbij maakte de woningcorporatie gebruik maken van het aanbod van een van de huurders die de kasten maakte.

Aanvliegroute

Uwoon en de Vogelbeschermingswacht Noord Veluwe hebben gezamenlijk een wervende brief richting huurders opgesteld. Daar reageerden een kleine vijftig huurders positief op. Samen met ecoloog Bram Schenkeveld zijn woningen beoordeeld op geschiktheid. Daarbij is met name de aanwezigheid van een vrije aanvliegroute belangrijk. Inmiddels zijn de eerste 25 woningen van een nestkast voorzien. Komend voorjaar kijkt de vereniging hoeveel kasten bewoond zijn.