Afdrukken

Obstakels op de weg

ERMELO - Vrijdagmiddag had de commissie samenleving met daarin vertegenwoordigers van bijna alle politieke partijen een ontmoeting met de plaatselijke werkgroep toegankelijkheid. Directe aanleiding was een kritisch krantenartikel waarin de raad uitgenodigd werd om de toegankelijkheid in het dorp zelf te ervaren met rolstoel en blindenstok.

De werkgroep toegankelijkheid adviseert de gemeente over alles wat toegankelijkheid in de infrastructuur buiten te maken heeft. Dus inrichting van wegen maar b.v ook de toegang naar gebouwen. Naast twee werkgroep leden, Wim Koumans en Dinie Landeweer, waren ook een BOA , de gemeentelijke contactambtenaar en verantwoordelijk wethouder Klappe aanwezig. Koumans liet zien waar slechtzienden ‘tegen aan lopen’. Zo kregen een aantal raadsleden een blinddoek met blindengeleidestok. ,,Ik heb met Désirée Meijsen gelopen,” vertelde Bart van der Knaap (Burger Belangen Ermelo). ,,Zelf was ik niet zo dapper om lang geblinddoekt te lopen. Désirée wel. Zo hebben we ervaren dat de achterkant achter de Aldi veel obstakels kent. Paaltjes, opstappen, inspringende muren en pilaren.”

Informeren

Opvallend was de goede verstandhouding tussen de werkgroep en de gemeentelijke contactambtenaar. Wederzijds informeren ze elkaar, maar zoeken ook samen zaken uit. Een voorbeeld is de inrichting van het oostelijk deel van de Stationsstraat, gezamenlijk is dit deel geïnspecteerd en zijn kritische fouten aangepakt. ,,Voor mensen met een scootmobiel is de inrichting van de Stationsstraat overigens erg goed,” meldde een werkgroep-lid. Zowel de werkgroep als de ambtelijke organisatie geven aan dat Ermelo het goed doet vergeleken met omliggende gemeentes. Nieuw fenomeen in Ermelo zijn de nieuwe blinde geleidestrepen in het centrum. ,,In theorie zijn ze beter dan de witte vorige versie. Maar is dit ook zo?” vroeg Van der Knaap zich af. ,,Met je voeten, een belangrijk zintuig, voelen de oude lijnen zeer goed.” Belangrijk is het dat deze geleidestrepen bij de Ermeloërs bekend zijn. De werkgroep zou dan ook graag zien dat er bijvoorbeeld op scholen meer voorlichting over gegeven wordt.

Ervaring

Na de introductie zijn de raadsleden in tweetallen het dorp ingegaan, de één geblinddoekt met stok, de ander als begeleider. Zo kwam het dat Van der Knaap van BBE zijn oppositiegenote Meijsen begeleidde. CDA hielp de CU, alleen PE had een onderonsje. Van 't Hul: ,,Een bijzondere en goede ervaring! Vanuit het gemeentehuis liepen we achterlangs, langs de Wok, achterzijde Aldi en verder, op dit kleine stukje is het een wirwar aan hoogteverschillen erg goed oppassen als geblinddoekte. Eenmaal in het dorp stokte het bij de ING omdat de weg versperd was door fietsen.” Ook zij constateerde dat de nieuwe geleidelijnen lagere ribbels hebben dan de oude. ,,Onder je voetzolen en met de stok zijn ze minder goed te onderscheiden. Dit terwijl ze uitgebreid getest zijn door Bartiméus en goedgekeurd. Dus in die zin voldoen ze wel, maar de oude zijn duidelijker te onderscheiden. Ze zijn echter gesneuveld in de inrichting omdat ze minder mooi zijn en esthetisch minder passend in de nieuwe inrichting.” De lijnen zijn vlak voor de winkelpanden gelegd en dat maakt dat je bij de horeca aan het Pauwenplein bijvoorbeeld over het terras moet. ,,Iets verderop staan reclameborden dicht tegen lijn en loopt de lijn ter hoogte van de oude praktijk van dr Holtrop strak tegen een Haag,” vertelde Van ’t Hul. ,,Onlogisch denk je, maar voor slechtzienden in praktijk minder erg. Ze gebruiken de haag als markering.”

Feestje

Een bijzondere onderbreking ontstond toen een moeder, die met haar kinderen van school af kwam lopen, dacht dat er een feestje was. Daarop werden de kinderen door Koumans uitgenodigd om ook een stukje met stok te lopen. ,,Dat was een stap te ver,” vulde Van ’t Hul aan. ,,Moeder Marjanne Klein durfde het wel aan en ondervond hoe lastig het was om de lijnen te volgen. Waarbij opviel hoe er een haakse bocht in de lijn zat. Daarbij zou je denken dat dit handiger kan.” De raadsleden concludeerden tenslotte dat er een goede samenwerking is. ,,Bij herinrichtingen kan echter nog beter gekeken worden naar materiaal keuze en de wijze van inrichten. In het voortraject moet er een goede afstemming tussen alle partijen, dus een landschapsarchitect mag niet leidend zijn,” aldus het PE Raadslid. ,,Het mag mooi zijn, maar het praktische moet voorop staan en het beste is als dit samen gaat.” Van der Knaap is positief. ,,Wel hoop ik dat het college zo verstandig is om ‘verrijdbare’ bomen te zetten op het Pauwenplein zodat er meer ruimte ontstaat voor evenementen. En ja, we hebben gekeken naar de panden in de Stationsstraat die toch niet helemaal voldoen aan het gewenste beeld, zoals we dit laatst hebben beschreven in het beeld en kwaliteitsplan.” Werk in uitvoering dus.