Afdrukken

Sporen met coördinaten vastgelegd

ERMELO – Met man en macht hebben de onderzoekers van Econsultancy de afgelopen dagen de bouwgrond op de plaats van de Witte Herbergh aan de Putterweg onderzocht. Laagje voor laagje werd de grond afgeschraapt en werden sporen met gps coördinaten vastgelegd.

Sporen met een verwijzing naar de vroege Middeleeuwen, maar ook zijn er vondsten gedaan die een datering van de 11e en 13e eeuw meekregen. Het is de kern van oud Ermelo, bebouwing rondom de eerste versies van de Oude Kerk.

Parkeerkelder

Veel paalsporen en kuilen zijn even zichtbaar op de plek waar binnenkort een parkeerkelder wordt uitgegraven. Mede daarom wordt er nu flink doorgegraven. ,,Alle gegevens gaan daarna in de computer. We hopen dan door informatie aan elkaar te koppelen dan conclusies te kunnen trekken,” zegt archeoloog Peter Wemerman. Al in een eerder stadium groef Wemerman proefsleuven waarbij al pingsdorf scherven en wat grijsbakkend aardewerk werd gevonden. Met ieder archeologisch onderzoek hoopt men een puzzelstukje te vinden over de vroegere bewoning van Ermelo.

Oost-west

Op de locatie zijn paalsporen aangetroffen die komen van een boerderij uit de 11e / 13e eeuw. ,,Die boerderij is oost-west georiënteerd.” Dat gegeven moet nader onderzocht worden. En daarbij moet ook gekeken worden naar andere onderzoeken in de omgeving. Ook is er een aanzet van een waterput gevonden, maar veel informatie kunnen de archeologen nog niet geven. Het blijft een grote puzzel. Sporen uit verschillende periodes liggen ook door elkaar heen. Sommige delen zijn verstoord door graafwerkzaamheden. Een oude beerput moet dateren uit het begin van de Witte Herbergh. Regioarcheoloog Maarten Wispelwey redt een vijftig jaar oud, glazen flesje met een reclame van Pepsi. De bodem is zo een soort geheugen van Ermelo en de bewoners ervan. Alle informatie samen vertelt de geschiedenis, het verhaal van de vroegere bewoners en leveren deze archeologische opgravingen daar de plaatjes bij.