Afdrukken

Door te voelen en te ruiken, het verleden ‘zien’

ERMELO - Museum Het Pakhuis is dit jaar een ambitieus project gestart. De vaste tentoonstelling is heringericht. Het team van het Ermelose museum was hoofdorganisator van de opening van de landelijke Romeinenweek met het succesvolle Romeins Festival op de Ermelosche Heide op 29 april. Nu is het tijd om speciale aandacht te vragen voor een bijzondere doelgroep: mensen met een visuele beperking. Op vrijdag 9 juni wordt de 'blinden- en slechtziendenaanpassing' van de tentoonstelling Oog in Oog met de Romeinen geopend.

Blinden en slechtzienden vinden al jaren een thuis in Ermelo. Niet voor niets wijdde Het Pakhuis in 2011 de tentoonstelling ‘Op blind vertrouwen’ aan de geschiedenis van het blindeninstituut Sonneheerdt. Dit ‘tehuis’ werd in 1921 opgericht op initiatief van mevrouw Diepenhorst-De Gaay. De naam van het tehuis verwees naar de koestering van de zon en de eigen haard voor de bewoners. De eerste zes bewoners namen in 1926 hun intrek in het complex met dertig kamers, twee werkzalen en magazijnen. Het was zeker niet de bedoeling dat zij hier stil zouden gaan zitten. Sonneheerdt beoogde blinden een plaats in het ‘volle leven’ te geven. Ze konden met handwerk, matten en manden vlechten, meubels herstellen en werk in de weverij hun eigen brood verdienen. In de loop van de jaren professionaliseerde deze arbeid steeds verder. In 2000 vloeide hier het Productiebedrijf Sonneheerdt uit voort, nu bekend als Proson.

Het gaat zeker niet alleen over ‘kijken’

Hoewel de titel van de tentoonstelling misschien anders doet vermoeden, gaat Oog in Oog met de Romeinen over veel meer dan kijken naar de Romeinen. Directeur Aimée Streefland licht het als volgt toe: ‘iets wat op afstand van je is, kan je leren kennen door die afstand te overbruggen. Je zintuigen zijn bij uitstek geschikt om dat te doen. Door te voelen, proeven en ruiken komt het verre verleden veel makkelijker dichterbij.’ De voel- en ruikelementen die zo kenmerkend zijn voor Het Pakhuis, hebben een nog sterker accent gekregen in deze tentoonstelling. Daar zijn braillepanelen aan toegevoegd om blinden en slechtzienden de mogelijkheid te geven om de diepte in te gaan. Ze leren de geschiedenis van hun eigen leefomgeving kennen en leren over verschillen en overeenkomsten tussen vroeger en nu.

Inclusief, dat betekent voor iedereen

De laatste jaren is er in de museumwereld steeds meer aandacht gekomen voor de term ‘inclusief’. Een museum moet toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht psychische of fysieke gesteldheid. Daarmee haakt Het Pakhuis aan bij een overtuiging die aan de oorsprong heeft gelegen voor de oprichting van Sonneheerdt: mogelijkheid voor ontwikkeling en participatie van mensen die tot dan toe een teruggetrokken en anoniem bestaan hadden geleid. ,,Het museum heeft in een eerder stadium al bewezen bij te willen dragen aan deze doelstelling," aldus Streefland. ,,In 2011 werden wij verblijd met de Lucas Lindeboomprijs, een prijs voor initiatieven die de integratie en participatie in Ermelo bevorderen."

Rondleidingen

De tentoonstelling zal voor blinden en slechtzienden op eigen gelegenheid te bezoeken zijn. In de toekomst worden er eens per maand speciale rondleidingen georganiseerd voor blinden en slechtzienden. ,,Ook voor ons is dit nieuw terrein," aldus Streefland, ,,we willen de tijd nemen om deze aanpassing duurzaam in ons museum in te bouwen. Wij leren graag vanuit de praktijk en hopen het inclusieve karakter in de komende jaren nog sterker te verankeren." Op 9 juni om 16.00 opent Het Pakhuis de aanpassing in de tentoonstelling. Wie daar bij wil zijn, kan zich aanmelden vóór 7 juni op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of door te bellen: 0341-760777.

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door de samenwerking met de Christelijke Blindenbibliotheek, Ermelo van Nu en de Beursvloer Ermelo, en wordt financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Ermelo, het VSB fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.