Afdrukken

Kwart eeuw Open Monumentendag in Ermelo

ERMELO - De (oud-) wethouders Evert van de Beek, Rikkert Vliek, Eibert Kuiper en Jan van den Bosch mochten zaterdag het eerste exemplaar van het boek 'Boeren ontmoeten in Ermelo' in ontvangst nemen. Een boek met een boodschap van de schrijvers Gert Hofsink en Natalie Overkamp. ,,Op het gemeentehuis, in de gemeenteraad en in het college zitten bijna geen echte ‘agrarische’ Ermeloërs meer. Geen mensen die zich verantwoordelijk voelen voor ons agrarisch erfgoed,” meldt Hofsink.

Armoede noemt de schrijver het. ,,Daardoor is er feitelijk niemand meer verantwoordelijk. Laten de oud-wethouders, met ons boek in de hand, maar vaker het gemeentehuis binnenlopen en wijzen op onze historie.” Het boek is de opvolger van 'De Boer op in Ermelo', dat in 2012 verscheen en in korte tijd was uitverkocht. Sindsdien zijn de auteurs op pad gegaan op zoek naar nieuwe verhalen. Niet alleen zijn het historische feiten, het zijn vooral verhalen over de boerenerven en families, maar ook sfeervolle portretjes over gepassioneerde mensen. ,,Er blijven steeds minder authentieke boerderijen over. ,,Binnenkort wordt boerderij De Boomen gesloopt en het monumentale boerderijtje van Van Nijhuis aan de Zeeweg staat op instorten. Dat is de reden waarom we de geschiedenis willen vastleggen. Nu kan het nog,” aldus Gert Hofsink.

Boeren afkomst

Wethouder Jan van den Bosch: ,,Ik heb op de Goede Herderschool gezeten. In mijn klas waren veruit de meeste kinderen waren van boeren afkomst. Dat was jaren ’70, nu kun je de melkveebedrijven op een hand tellen. Het karakter van het buitengebied is ongelofelijk veranderd. De kunst is het om dit gebied mooi te krijgen en te houden. Dit boek beschrijft het boerenleven, de historie, het gevoel, vastgelegd voor het nageslacht.” Hij onderstreept het werk wat verzet is en de waarde daarvan.

Open Monumentendag

De presentatie was tevens de start van Open Monumentendag 2017 met het thema Boeren, burgers en buitenlui. ,,Een teken? Wellicht, maar vooral een stok achter de deur om te zorgen dat het boek zou verschijnen,” vullen de auteurs aan. ,,We spraken af dat dit, vijf jaar na het vorige boek, ons de kans bood het boek op Open Monumentendag te presenteren.” Voor Hofsink en Overkamp overigens ook gelijk het moment om de organisatie van dit culturele evenement te verlaten. ,,We hebben het tien jaar met veel plezier gedaan, maar we geven het stokje nu graag door.”

Heimwee

Tijdens de interviews hoorden de schrijvers ook vaak de heimwee naar hoe het ooit was, soms zelfs de frustratie dat er weer een boerderij verdween of te modern werd verbouwd. ,,Met name bij het verhaal van de ‘kinderen Bosch’,” vertelt Hofsink. Hij verwijst naar boerderij De Heuvel op landgoed Veldwijk. Dit boerenerf heeft vooral geschiedenis geschreven doordat er in de stal van boer Willem van Loo destijds een aanzet werd gegeven tot de oprichting van de Gereformeerde kerk in Ermelo. De Heuvel heeft het jaartal 1867 op de voorgevel staan. Omdat deze hoeve dus al veel ouder is, gaan de schrijvers er vanuit dat de familie Chevallier het in dat jaar heeft laten opknappen of herbouwen. Willem van Loo was een pachtboer, net als boer Bosch overigens, die als laatste op De Heuvel heeft geboerd. Nadat Eibert Bosch in 2008 overleed, kwam boerderij De Heuvel leeg te staan. ,,En ondanks de plannen die in de afgelopen tien jaar de revue zijn gepasseerd, is er niets gebeurd. Dat daarmee de kwaliteit van dit gemeentelijke monument enorm achteruit gaat, speelt blijkbaar geen rol,” zegt Hofsink. ,,Twee jaar geleden stortte zelfs de oude varkensschuur naast de boerderij in.” De auteurs vinden dat GGz Centraal of de gemeente nu haar verantwoordelijkheid moeten nemen om te zorgen dat deze monumentale boerderij, met veel geschiedenis, zal blijven bestaan!

Wordt vervolgd

Hofsink en Overkamp sluiten niet uit dat er ooit nog een volgend deel van deze serie uitgegeven wordt. ,,Er zijn immers nog meer boerderijen in de verschillende buurtschappen die het waard zijn dat de geschiedenis daarvan voor het nageslacht wordt bewaard.” Het boek Boeren ontmoeten in Ermelo is te koop bij museum Het Pakhuis, Bruna, Riemer&Walinga boekverkoopers, woonwinkel Buiten- en Binnengoed en bij de Oudheidkundige Vereniging Ermeloo. De prijs van dit 200 pagina's tellende rijk geïllustreerde boek is € 22,50.