Afdrukken

'Storm in een glas water'

ERMELO - Het wordt stil rond het asfalt aan de Oude Nijkerkerweg in Ermelo. Waar vorige week donderdag vooral veel verwarring ontstond tijdens de inloopbijeenkomst over het Westflanktracé en bewoners de media zochten, lijkt het achteraf vooral een probleem van miscommunicatie.

Voorop gesteld is dat er in elk geval geluidsreducerend asfalt komt zoals was afgesproken met de raad. Wethouder Jan van Eijsden heeft woensdag een zeer constructief gesprek gehad met omwonenden en de kou is uit de lucht. ,,Tijdens dit gesprek is gebleken dat er vier (beleids)medewerkers van de gemeente aanwezig warenbij de vorige week gehouden informatieavond, echter zij waren te weinig herkenbaar," vertelt omwonende Gytha Vellema. Het woord werd dan ook gevoerd door een uitvoerder van aannemersbedrijf Roelofs. ,,Deze wist alleen niet precies wat er afgesproken was en wat er speelde," legt Sjef Oerlemans, perswoordvoerder van de gemeente Ermelo uit. ,,Degene die inhoudelijk goed op de hoogte was, werd ziek en kon er daardoor niet bij zijn." De wethouder heeft wel toegezegd dat er bij inloopbijeenkomsten de herkenbaarheid van ambtelijke medewerkers moet verbeteren.

Snelle actie

Woensdag plaatste Ermelo van Nu het eerste artikel hierover waarbij een uitleg van de wethouder ontbrak. Hij had veel tijd nodig om een juiste conclusie te kunnen trekken. Nu laat Jan van Eijsden opnieuw het woord aan Vellema omdat ze wellicht iets te snel in actie is gekomen. ,,We zullen alleen nooit weten wat er gebeurd was als we niets hadden gedaan," reageert haar partner vanmiddag. Oerlemans is daar duidelijk over: ,,Er zou uitgevoerd worden wat was afgesproken, stil asfalt dus."

Geen zoektracé

Tijdens de inloopavond ontdekte Vellema dat er geen sprake was van een zoektracé, maar dat de wegas vanaf het begin af aan vast heeft gelegen. ,,Wij hebben met de desbetreffende ambtenaar in het voorjaar de tekeningen mogen bekijken. Toen waren we met wat ons zichtbaar werd gemaakt tevreden. Vraag was wel of het mogelijk was om dit met piketpaaltjes uit te zetten en dan net zoals het fietspad gezamenlijk te bekijken of er mogelijkheden waren om er nog veranderingen in aan te brengen.
Hier is vervolgens geen gehoor aan gegeven. Afgelopen donderdag hebben wij met en aantal aanwonenden dit alsnog gedaan met de verantwoordelijke ambtenaar van die periode in het voorjaar en de huidige verantwoordelijke ambtenaar. Er is gekeken naar het uitgezette traject en wat de mogelijkheden waren om een aantal punten te kijken voor mogelijkheden voor verbetering o.a. van de sociale veiligheid. Gebleken is dat hier op dit moment geen mogelijkheden meer voor zijn, omdat er voor een aantal bomen nog een kapvergunning aangevraagd zou moeten worden en het proces vertraagd zou worden. Dit is jammer, maar wij als aanwonenden willen dit proces nu niet vertragen."

Moeizame communicatie

Storm in een glas water, noemde Oerlemans het deze week. Probleem ligt bij de communicatie. Dat was ook het geval, iets verderop in het Westflanktracé, bij de Koperwiek. Thea Veltman: ,,In de loop van de jaren zijn heel veel, soms zeer moeizame gesprekken, gevoerd met de politiek. Bewoners van de Koperwiek hebben daarom samen met de wijkvereniging veel tijd en energie gestoken in deze gesprekken over een meer aanvaardbaar alternatief. We hadden de voorkeur voor een meanderend fietspad door de groenstrook, iets wat heel lang voor onmogelijk werd gehouden. Door wethouder Van Eijsden en het CDA werd zelfs voorgesteld het fietspad over de weg van de Koperwiek te laten lopen, hetgeen zou betekenen dat een deel van de koperwiek afgesloten zou moeten worden en een gedeelte versmald zou worden. Dit zou leiden tot gebrek aan parkeerplaatsen en problemen bij het uitrijden van de opritten bij een aantal huizen." Deze hele kwestie heeft voor heel veel onrust gezorgd. ,,En omdat informatie over de planontwikkelingen voor de Koperwiek uitbleef, hebben we ook nu weer contact gezocht met de gemeente en de aannemer," aldus Veltman. Een en ander heeft geresulteerd in een gesprek met alle partijen. ,,Tijdens dit gesprek bleek tot onze verrassing dat het fietspad toch door de groenstrook gaat lopen. Natuurlijk zijn de bewoners hier heel tevreden mee. Slechts op een paar kleine puntjes zou het plan, volgens de bewoners, aangepast moeten worden. Hierover zal binnenkort nog een overleg plaatsvinden." Veltman is ook blij met de uitkomst van de gesprekken. ,,Maar het is op zijn zachts gezegd wel heel jammer dat dit zoveel energie heeft gekost, terwijl al lang duidelijk was dat het plan van de bewoners eigenlijk de meest logische oplossing was."