Afdrukken

Gelderse smaken zet musea op de kaart

ERMELO - Drie finalisten voor de Gouden Gelderse Roos zijn bekend. Acht kleine musea hebben met hun gezamenlijke erfgoedproject Gelderse Smaken die plek veroverd. Zij nemen het op tegen het pop-up museum De Kamers van Kolkenstein in Terwolde en de Interactieve Studiezaalwand van het Regionaal Archief Rivierenland.

Acht kleine musea in Gelderland hebben dit najaar een gezamenlijk project gestart met als centraal thema voeding en gerechten in historisch perspectief. De gedachte hierbij was: samen sta je sterker en kun je meer doen, zeker in de communicatie. Je kunt van elkaar leren en je bent kansrijker in de fondsenwerving. Daarbij werd uiteraard snel duidelijk dat een dergelijk gezamenlijk, omvangrijk project van een aantal kleine organisaties niet kan zonder een initiator en coördinator, een spin in het web.

Provincie

Deze rol nam Saskia van den Berg van Museum Nijkerk op zich. ,,Kleine musea zijn ontzettend belangrijk voor de leefbaarheid in een gemeente of regio, ze vervullen een belangrijke sociale en educatieve rol en er zijn vele vrijwilligers bij betrokken,” zei Dimitra Hierck, projectmanager van de provincie Gelderland, bij de start van het project. ,,En dan komt er zo'n prachtig initiatief van acht musea die de handen ineen geslagen hebben. Wat wil je als provincie nog meer? Verspreid over Gelderland, van oost naar west, kunnen mensen, jong en oud, nieuwkomer of buurtbewoner, op een speelse en eigentijdse manier kennis nemen van wat deze musea te bieden hebben. En dat aan de hand van een zo voor de hand liggend thema, dat je er bijna niet op zou komen. Wat is er nu herkenbaarder en toegankelijker dan voedsel? Het overstijgt grenzen, letterlijk en figuurlijk.”

Het Pakhuis

Museum Het Pakhuis in Ermelo is een van de acht musea. ,,We zijn hiermee over onze eigen gemeentegrenzen gegaan en het is een project geworden waar heel veel partijen met veel waardering naar kijken,” vertelt directeur Germa Greving. ,,Als klein museum weten we zo een groter publiek te bereiken. Dit project is een mooi begin van iets wat nog veel groter kan worden.” In Het Pakhuis is het thema gekoppeld aan de tentoonstelling over de Romeinen en men vult dit dan ook in met Romeinse eetgewoonten. ,,De Romeinse keuken had hele andere smaken en tradities, maar soms wel dezelfde ingrediënten die we nu nog gebruiken. Het is leuk om het verleden in dit kader op een andere manier onder de aandacht te brengen.” Daar komt nog bij dat voedsel vraagt om gebruik van verschillende zintuigen. ,,Dat sluit precies aan bij ons museum,” meldt de Ermelose museumdirecteur. ,,We werken dan ook in onze tentoonstelling met geuren en tijdens activiteiten komt het aan op smaak.”

Steuntje in de rug

Initiator Saskia van den Berg reageert vandaag verrast wanneer ze hoort dat haar project een finaleplaats heeft bereikt. ,,We hebben een nieuw samenwerkingsverband opgezet met voeding en gerechten als verbinden thema.” De deelnemende musea hebben er vervolgens een keur aan activiteiten bij ontwikkeld waarmee ze zich onderscheiden en tegelijkertijd verbinden. ,,We hebben ook gekeken om nieuwe doelgroepen, nieuwkomers en ouderen hierbij te betrekken,” aldus Van den Berg. De kleine musea kunnen op deze manier hun maatschappelijke rol ook duidelijk zichtbaar invullen. Saskia van den Berg combineert dit project met haar drukke werkzaamheden als leidinggevende in Museum Nijkerk. De partners in het samenwerkingsverband herkennen de werkdruk die hoort bij dit type organisatie. ,,Het is een gezamenlijk project, maar  alle lof voor Saskia, ook als steuntje in de rug. Daarnaast is het een stimulans om te laten zien dat het ook voor kleine musea belangrijk is om kennis en kwaliteit in huis te houden,” zegt Greving.

 Erfgoedprijs

Erfgoed Gelderland staat voor Samen Verleden Toekomst Geven. Om dit kracht bij te zetten heeft men deze tweejaarlijkse erfgoedprijs in het leven geroepen. Het doel van de prijs is een podium bieden voor inspirerende erfgoedprojecten met betrekking tot de geschiedenis van Gelderland. Erfgoed Gelderland wil zo samenwerkingsprojecten en creativiteit stimuleren. De Gouden Gelderse Roos betrekt een groot publiek bij het erfgoedveld en zet de vele vrijwilligers in het zonnetje. De Gouden Gelderse Roos Juryprijs bestaat uit een geldbedrag van € 1000,- en een fysieke prijs, die de winnaar mag behouden en uitdragen. De winnaar wordt bekend gemaakt op 9 december.