Afdrukken

Ermelo krijgt radiostation op de middengolf

ERMELO - Afgelopen zondag maakte Veluwe AM voor het eerst live uitzendingen vanaf een buitenlocatie. De lokale radiozender, die sinds kort over een middengolf frequentie beschikt, maakte een reportage over de MTB Stampottocht. Reporters waren op verschillende locaties tijdens de tourtocht te vinden en deden live verslag.

Veluwe AM is een jonge organisatie. Initiatiefnemers zijn radiomakers Jan de Groot en Roy Scheerman. Deze laatste begon op zijn twaalfde bij de Lokale Omroep Zaanstad. ,,Ik mocht toen helpen bij de techniek,” vertelt hij. Scheerman voelde zich vanaf dag één bij de radio als een vis in het water. Niet gehinderd door zijn visuele beperking leerde hij in Oost Zaan de kneepjes van het radiovak. Uiteindelijk belandde hij op de Veluwe en vond hij zijn draai bij RTV Nunspeet. Toch bleef de wens om zelfstandig een radiofrequentie te bemachtigen. En dat is nu gelukt, op 1485 AM zendt Veluwe AM iedere dag uit.

Middengolffrequentie

Sinds kort kunnen mensen die radio willen maken een vergunning aanvragen voor een kleinvermogen middengolffrequentie. Voor het uitzenden is toestemming van het Commissariaat voor de Media nodig. ,,We hebben zo’n aanvraag verstuurd en een frequentie toegewezen gekregen. Roy Scheerman wil hiermee vooral lokaal aan de weg timmeren. ,,We willen Ermelo hiermee ook op de kaart zetten,” vertelt hij enthousiast. Hij heeft plannen om reportages te maken, vooral tijdens evenementen. ,,Misschien kunnen we uitzendingen maken tijdens de Zomeravondbraderie.” Daarnaast is er dagelijks een scala aan muziek te horen bij Veluwe AM. Dat doet Scheerman niet alleen. ,,Het is een mooie uitdaging met een leuke club mensen.” De Ermelose radiomaker heeft zijn woonkamer inmiddels omgebouwd tot radiostudio. Hij start dan ook iedere morgen om 7 uur met een uitzending. Om 9 uur neemt Jan de Groot het over. ,,Af en toe schakelen we met een radiomaker uit Luxemburg. Deze man maakt voor 29 omroepen programma’s.”

Gedichten

Eén van de bevlogen vrijwilligers die met Scheerman samenwerkt is Micheline Verhaar. Zij maakt tegen middernacht een easy listening programma. ,,Ik schrijf zelf gedichten en die lees ik tijdens de uitzending voor,” aldus Verhaar. Wat Scheerman betreft moet iedereen die dat leuk vindt zijn ei kwijt kunnen bij Veluwe AM. ,,En het leukste is om met regelmaat muziekprogramma’s te onderbreken met live verslaggeving. Mensen die moeilijk de deur uit kunnen, zijn er dan toch een beetje bij.” Momenteel is de informatie over Veluwe AM en de programmering het best te volgen via de Facebooksite. ,,Onze website is nog niet aangepast. Dat heeft ook te maken met onze prioriteiten. Radiomaken is voor ons het belangrijkst,” zo meldt Scheerman terwijl hij een app op zijn telefoon gebruikt om live in te bellen in de uitzending. www.veluweam.nl