Afdrukken

Ophokplicht en vervoersverbod van kracht

 ERMELO - Vandaag heeft het ministerie van Landbouw een landelijk ophokplicht ingesteld omdat er bij een vleeseendenbedrijf in Biddinghuizen vogelgriep is geconstateerd. Waarschijnlijk gaat het weer om een zeer besmettelijke variant van het type H5.

Het gaat om een eendenbedrijf in Biddinghuizen met zo’n 16.000 vleeseenden. Het bedrijf zal worden geruimd. Volgens Lex Benden, woordvoerder van NVWA, gaat het om hetzelfde bedrijf wat vorig jaar ook is geruimd. ,,Standaard wordt een vervoersverbod ingesteld wanneer er bij een bedrijf vogelgriep wordt vastgesteld. We schalen op in fasen waarbij het is gericht op snel handelen om uitbreiding te voorkomen. Dus er worden direct maatregelen genomen. Vervolgens gaan we kijken om welk type vogelgriep het gaat.’’ De uitslag zal dit weekend worden verwacht. Er is een vervoersverbod ingesteld van tien kilometer rondom het geruimde bedrijf: het gaat dan over Harderwijk, ’t Harde, Elburg, Oldebroek etc. Afgelopen dagen zijn er verschillende dode zwanen gevonden bij Harderwijk, wellicht is dit ook een gevolg van de vogelgriep. Dit zal nader onderzocht worden.

Grote gevolgen

Op 26 november vorig jaar werd er ook al vogelgriep bij een bedrijf in Biddinghuizen vastgesteld wat grote gevolgen had voor de pluimveesector. Ook het bedrijf Tomassen Duck-to, een van de grootste eendenproducenten in Europa ging toen op slot. In mei 2017 werd pas de ophokplicht opgeheven. Deze zomer werd de pluimveesector getroffen door het Fipronilschandaal waardoor veel bedrijven maanden lang geen inkomsten hadden en veel extra kosten moesten maken.