Afdrukken

'Ermelo geschikt voor permanente tentoonstelling grafheuvels'

ERMELO – Vrijdagmiddag openden de wethouders Jan Aalbers van Epe en Laurens Klappe van Ermelo onder grote belangstelling de tentoonstelling Graven naar Goodies in museum Het Pakhuis. Zij deden dit met het doorgeven van een klokbeker.

Dit museumstuk staat centraal in de tentoonstelling die de titel Graven naar Goodies heeft gekregen. De nieuwe tentoonstelling gaat over de grafheuvels die in het rondom Ermelo volop te vinden zijn. De grafheuvels en hun archeologische schatten, goodies, geven informatie over het leven van de prehistorische voorouders. De tentoonstelling, waarvan de basis vier jaar geleden is gelegd in museum Coda in Apeldoorn, is in Het Pakhuis uitgebreid met veel interactieve onderdelen. Ook hebben de medewerkers een experience ontwikkeld waarmee jong en oud op zoek kan naar de grafrover.

Grafheuvelcentrum

Al ver voor onze jaartelling woonden mensen graag op de Veluwe. Overal in het landschap zijn hiervan de sporen terug te zien in de vorm van grafheuvels. In heel Nederland zijn er ongeveer 4.000 grafheuvels bekend. Een kwart daarvan ligt in de gemeente Ermelo. Grafheuvels maken de Veluwe tot één grote archeologische schatkamer. Net als de piramides in Egypte en de hunebedden in Drenthe zijn grafheuvels een icoon in het landschap. Graven naar Goodies vertelt dit verhaal en maakt de schatten uit de grafheuvels zichtbaar. Archeoloog Masja Parlevliet pleit al jaren voor een grafheuvelcentrum. Waar Borger in Drenthe het Hunnebedcentrum heeft, zou er ook een informatiecentrum over grafheuvels moeten komen op de Veluwe. ,,Ik denk dat Ermelo de beset plek is om een permanente tentoonstelling over Ermelo te hebben,” zei Laurens Klappe in zijn toespraak. ,,Ik denk dat we als gemeente Ermelo de opdracht hebben om meer met de grafheuvels te doen. Het moet een bijzondere plek krijgen in Nederland en in het bijzonder in Ermelo.''

Swoertje

Parlevliet: ,,Het is een prachtige tentoonstelling met een mooie aanvulling voor de kinderen.” Trots is ze te zien hoe de hoofdrolspelers uit haar boek ‘Swoertje wroet in vroeger’ een belangrijke functie hebben gekregen in de nieuwe tentoonstelling. Haar kinderen spelen ze de in het thema aangepaste Dokter Bibber-spel en maken ze pootafdrukken in het zand. ,,Het leuke is dat deze tentoonstelling echt geschikt is voor jong en oud,” zegt Germa Greving, directeur van Het Pakhuis. ,,Dat komt mede omdat we heel veel medewerking hebben gekregen van lokale ondernemers.” Zo was bouwbedrijf Kamphorst deze week letterlijk tot middenin de nacht druk om een enorme kubus in het museum te laten ‘zweven’. Een object dat de mannen van A1-Signs met heel veel passie gemaakt hebben. Dit bedrijf was ook verantwoordelijk voor de opvallende print op banieren die nu een prominente plek in het museum hebben gekregen. ,,Hierop kunnen we zien hoe het Ermelose lijksilhouet uit de grond is gehaald,” legt Greving uit. ,,Ze heet Jantje en ligt sinds 2010 in het museum. Jantje is een belangrijk museumobject en op de foto zien we de archeologen in actie.”

Gedicht

Naast de foto is een gedicht van dorpsdichter Fiet van Beek te lezen. Een gedicht die ze maakte aansluitend op het thema van de nieuwe tentoonstelling. ,,Overigens is er ook nog een groot deel van het museum ingericht met Romeinse vondsten. Beide tentoonstellingen, die in elkaar zijn verweven, zijn ingevuld met objecten afkomstig uit het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden. We zijn ontzettend trots dat we deze samenwerking hebben kunnen realiseren.” Greving is blij met de aandacht voor grafheuvels. ,, Quentin Bourgeois onderzocht de afgelopen jaren met nieuwe technieken een grafheuvellandschap op de Veluwe. Hij werkt met het Actueel Hoogtebestand Nederland, dat ook heel kleine hoogteverschillen in het landschap zichtbaar maakt. Dat geeft ons nieuwe inzichten. Dat maakt het interessant. We willen de komende jaren kijken hoe we dit kunnen vertalen naar educatie voor het basisonderwijs en voortgezet onderwijs zodat jongeren linken kunnen gaan leggen tussen museumobjecten en sporen in het landschap.” Maar zover is het nog niet. Eerst is er een gloednieuwe tentoonstelling. ,,En in de Voorjaarsvakantie hebben we hierbij weer tal van activiteiten bij ontwikkeld,” besluit een trotse museumdirecteur. Meer informatie is te vinden op www.hetpakhuisermelo.nl.