Afdrukken

Infraroodcamera levert bewijs

ERMELO - Begin deze maand werd er al melding gemaakt van een dassenburcht op Landgoed Veldwijk, vlakbij de paardenwei. Toen bleef het bij enkele sporen, nu is de eerste bewoner met een infraroodcamera vastgelegd. Yvonne de Kroon heeft in het weiland een paardenopvang en zij signaleerde de dassenburcht als een van de eersten. De das zelf laat zich niet zo makkelijk zien. Daarom zijn het vaak de sporen die de eerste aanwijzingen geven.

Zo ontdekte De Kroon een aantal snuitputjes, putjes die de das met zijn voorpoot graaft waarin hij vervolgens met zijn neus naar voedsel wroet. Echter sporen zijn voor belanghebbenden vaak onvoldoende. Dat weet ook Jaap Schröder, dassenliefhebber en lid van de KNNV. Hij houdt zich al decennialang bezig met het beschermen van verschillende diersoorten en hun territorium. ,,Nu we de foto hebben, ligt er concreet bewijs,” zegt Schröder. Deze informatie heeft hij doorgespeeld naar de KNNV die zitting heeft in de klankbordgroep Veldwijk. Overigens wil het niet zeggen dat nieuwbouw op deze locatie nu is uitgesloten. ,,Maar we moeten er wel zorgvuldig mee omgaan,” zegt een woordvoerder van de vereniging Das&Boom. ,,De das is nog altijd een beschermde diersoort.” Door de aanleg van wegen en drastische uitbreiding van dorpen en steden komt de das en zijn leefgebied steeds meer in de verdrukking.

Consequenties

Sinds een jaar of twintig maken de dassen het de gemeenten Harderwijk en Ermelo moeilijk. Diverse projecten moesten worden aangepast of zelfs afgeblazen door ‘altijd maar weer die das’. Het is nu nog te vroeg om consequenties te verbinden aan de aanwezigheid van de das op dit stuk van het landgoed van GGz Centraal. Wel wilde Albert van Esterik, voorzitter van de Raad van Bestuur reageren op de eerste aanwijzingen. ,,Tijdens de gemeenteraadsvergadering was de aanwezigheid van de das al door een inwoner ingebracht. Wij waren hiervan tot dusverre niet op de hoogte. We onderzoeken vanzelfsprekend alles en zullen rekening houden met nieuwe ontwikkelingen. De plannen zijn nog niet vastomlijnd.” Ook Hans Hoepel, directeur Vastgoed van GGz Centraal gaf een reactie: ,,Bij al onze bouwactiviteiten houden we rekening met flora en fauna. Daarvoor hebben we al diverse onderzoeken gedaan en zullen die waar nodig herhalen. Uit die onderzoeken komen te zijner tijd aanbevelingen voor maatregelen die wij moeten treffen.'' Op het gemeentehuis kan wethouder Jan van den Bosch er nog niet veel meer over zeggen.