Afdrukken

Eerste toerustingsavond pleegouders Ermelo

ERMELO - De eerste toerustingsavond voor Ermelose pleegouders was een succes. Een herkenbaar thema: Zorgen voor kinderen met trauma's, betrokkenheid op elkaar en veel ontmoeting. 

,,Ermelo heeft maar liefst 47 pleeggezinnen,’’ vertelt wethouder Laurens Klappe donderdagavond bij de opening van de eerste toerustingsavond voor pleegouders. Dit is bijna het dubbele vergeleken met andere gemeenten om ons heen.’’ Arianne Koeman en Nieske Selles zijn de initiatiefnemers van de toerustingsavond. Beiden zijn pleegouder en ze willen iets extra’s doen voor hun collega pleegouders, Nieske Selles vertelt: ,,We merken in contacten met mede pleegouders dat er veel thema’s zijn, waar we best meer toerusting op zouden willen krijgen. Pleegzorgorganisaties bieden hun eigen pleegouders ook wel cursussen aan, maar die zijn vaak landelijk en ver weg. Wij willen dit graag plaatselijk organiseren en zo ook de onderlinge pleegoudercontacten versterken.’’

Verwaarlozing

De gezellige woonkamer van Welzijn Ermelo is vol met bijna 40 belangstellenden, overwegend pleegouders maar ook een gezinshuisouder en enkele jeugdzorg- en pleegzorgwerkers. Suzanne Kramer van de William Schrikker Stichting houdt een lezing over trauma bij pleegkinderen. ,,Als een kind bij een pleeggezin geplaatst wordt dan heeft het per definitie een trauma. Bij ouders weggehaald worden, is al een trauma op zichzelf. Kinderen worden niet ‘voor hun zweetvoeten’ weggehaald bij ouders,’’ vertelt ze. ,,Ze hebben dan al veel nare dingen meegemaakt.’’ Kramer noemt verwaarlozing als het zwaarste trauma, nog heftiger dan lichamelijke mishandeling. Een klein kind is volkomen afhankelijk van de ouder. Als aan de eerste levensbehoeften, zoals verzorging, aandacht en onvoorwaardelijke liefde niet wordt voldaan, is de kans op nieuwe trauma's nog weer groter met alle gevolgen vandien. ,,Heel vaak worden trauma's nog niet herkend bij kinderen. Een druk, onrustig jongetje krijgt al gauw een diagnose met ‘allemaal lettertjes’,’’ zegt één van de aanwezige pleegvaders, ,,in plaats van dat er gekeken wordt naar de achterliggende oorzaak.’’ Een pleegmoeder vertelt dat het goed zou zijn als ook leerkrachten deze lezing zouden volgen. Ze heeft de ervaring dat er te negatief naar haar pleegdochter gekeken wordt, dat ze gestraft wordt op zaken waar ze niets aan kan doen. Maar gelukkig heeft dit meisje nu een heel ervaren en begripvolle juf op school.

Pleegopa

Arianne Koeman is heel tevreden over de opkomst en over het feit dat de aanwezigen nog lang blijven napraten. Een beetje spannend vond ze het wel, zo de eerste keer. De beide organisatoren hebben voor de pleegouders een leuke goodybag bij het afscheid. Verschillende ondernemers uit Ermelo hebben een bon gedoneerd. Deze eerste toerustingsavond voor pleegouders was een zeer geslaagde avond die smaakt naar meer. ,,Want pleegouder blijf je voor het leven,’’ vertelt Laurens Klappe. En hij kan het weten; ooit als pleegvader begonnen is hij nu ‘pleegopa’.