Afdrukken

Tweede succesvolle Duurzaamheidsmarkt

 

ERMELO – Er waren zes appeltaarten ingeleverd voor de duurzame taartenbakwedstrijd tijdens de tweede Huis&Tuinevent op ‘t Weitje. En dat was eigenlijk genoeg, want er kon er maar één winnen. En dat werd de appeltaart van Marie Veerman. Burgemeester André Baars reikte de eerste prijs uit, maar had deze taart niet zelf geproefd. 

,,Het zou mooi zijn als er volgend jaar toch meer taarten worden ingeleverd,’’ zegt mede-organisator van de bakwedstrijd Bas Sengers van de Natuurwinkel. Een terechte opmerking, immers vorig jaar waren er maar liefst zestien taarten om te beoordelen. Sengers levert vanuit de Natuurwinkel de basisingrediënten voor de taarten. ,,Ze konden bij mij bloem, appels, eieren en roomboter halen en verder konden de bakkers zelf van alles toevoegen wat ze maar wilden. Als ze maar duidelijk zijn over wat er in zit.’’ Mede-juryleden waren Kim Janse, foodblogger uit Harderwijk (purefoodie.nl) en Siebe Visser, ambtenaar duurzaamheid van de gemeente Ermelo. Ze proefden en beoordeelden de zes appeltaarten op uiterlijk, structuur, ingrediënten en natuurlijk smaak. Aan de hand van deze score werd de top drie gekozen.

Ex aequo

Burgemeester André Baars mocht twee taarten proeven die beiden op de derde plaats waren geëindigd. Baars: ,,Ik heb de twee taarten geproefd en de doorslag gaf de bodem. Die was zo lekker, daar proef je de roomboter bovenuit. Eh… ik ga er maar vanuit dat er inderdaad roomboter inzat, maar zo proefde het wel.’’ De derde prijs ging naar Joke Nijeboer, ze won hiermee een koffiepakket van De Ontmoeting. De tweede prijs ging naar Elise van Klooster die hiermee een meter krentenbrood van bakkerij Harrie van Looijengoed won. De eerste prijs was een blender die door de Natuurwinkel beschikbaar was gesteld. Marie Veerman, won deze prijs. Baars: ,,Een terechte winnaar omdat vooral de combinatie citroen-citroenrasp, rabarber en speciale specerijenmix ene bijzondere smaak gaf.’’

Verlegen

Marie Veerman leek naast blij, vooral verlegen met de aandacht die ze kreeg. ,,Ja, ik bak vaker, ook appeltaarten in verschillende soorten, maar ook brood enzo. Ik heb deze taart wel gemaakt maar eigenlijk niet geproefd. Alleen de vulling omdat ik zeker moest zijn dat deze niet te zuur werd.’’ De taart is Veermans eigen recept, waarbij ze de vulling zelf heeft ontwikkeld. ,,Een beetje erbij en een beetje eraf en zo kom je tot de juiste combinatie.’’