Afdrukken

Uitkomst rioolonderzoek verontrustend

 ERMELO - Het gebruik van amfetamine in Ermelo is veel hoger dan in vergelijkbare gemeentes in Nederland. Exorbitant is het gebruik van methamfetamine, in de volksmond crystal meth genoemd. Dit blijkt uit het rioolwateronderzoek waarvan de cijfers vandaag bekend zijn gemaakt.

Het onderzoek werd vorig jaar oktober uitgevoerd in de riolen van Ermelo. Door middel van chemische analyse werd vastgesteld welke drugs in welke hoeveelheden zijn gebruikt. KWR, het instituut dat het onderzoek heeft uitgevoerd, concludeert dat er In Ermelo een grote hoeveelheid methamfetamine in het rioolwater is aangetroffen, hetgeen bijzonder is te noemen omdat dit middel niet eerder in een vergelijkbare Nederlandse gemeente werd aangetroffen. Het gemiddelde gebruik per inwoner overstijgt dan ook de hoeveelheid methamfetamine dan die in de steden Amsterdam en Eindhoven. ,,Verontrustende cijfers,” stelt burgemeester André Baars. Methamfetamine is een specifieke drug die over het algemeen in speciale kringen, zoals Gayscenes, wordt gebruikt, geeft Jellinek, de instelling voor verslavingszorg aan. Daarbij is het een dure drug: honderd tot tweehonderd euro per gram. Maar wat het vooral bizar maakt is dat dit ‘grootverbruik’ parallel zou moeten gaan met crimineel gedrag. ,,En dat zien we niet,” aldus Baars. Wel maakt het college zich zorgen om de volksgezondheid. ,,Natuurlijk weten we dat er in Ermelo drugs gebruikt worden. Dat is zoals het is en daar proberen we ons beleid op aan te passen,” meldt de kersverse wethouder Welzijn, Hans de Haan.

Moedig

,,Ik vind het moedig van de gemeente dat zij dit rioolonderzoek heeft laten doen. Er zijn vierhonderd gemeenten in Nederland en maar twintig daarvan hebben het riool laten onderzoeken, dus wij vinden het wel van lef getuigen dat Ermelo hiermee wil laten aantonen hoe het met het drugsgebruik in de gemeente zit,’’ zegt Hans Ruijgers, perswoordvoerder van KWR. De concentraties XTC en cocaïne geven een gemiddeld beeld. ,,Maar het gebruik van speed ligt wel hoger,” zegt Baars. ,,We moeten er nu vanuit gaan dat er vijftig tot honderd mensen dagelijks speed gebruiken. Bij methamfetamine ligt dat tussen de acht en zestien.” Van de eerste werden naar verhouding hoge concentraties teruggevonden. Speed is eenvoudig verkrijgbaar omdat het goedkoop is. Voor honderd euro heb je al gauw een ons waarmee je flink wat lijntjes kan leggen. Doordat het zo goedkoop is, wordt deze drug dan ook vooral door jongeren, minima en cliënten van instellingen gebruikt. ,,Als je hetzelfde gevoel wilt krijgen met alcohol, ben je duurder uit,’’ aldus de burgemeester die dit geenszins toejuicht. Overigens worden er bijna wekelijks gebruikers en/of dealers door de politie opgepakt. ,,We hebben hiervoor niet alleen strafrechtelijke procedures, vanuit de gemeente leggen we deze mensen ook dwangsommen op.” Ook heeft de gemeente de bevoegdheid gekregen om drugspanden te sluiten (wet Damocles). De burgemeester kan hiermee woningen of bedrijfspanden sluiten als er sprake is van drugshandel. Vorig jaar is er één pand gesloten, in 2018 staat de teller al op vier panden. In alle gevallen gaat het om een sluiting van drie maanden.

Spiegel

Volgens KWR is het rioolwater een ware spiegel van samenleving, zo heet het rapport ook. Gedurende de eerste week van oktober zijn er monsters genomen. Door de opzet van het rioolstelsel in Ermelo was het noodzakelijk om op twee strategische knooppunten (gemalen) het water te monitoren en zo de specifieke bijdrage van Ermelo te kunnen isoleren. Door chemische analyse van het rioolwater in een rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) werd objectief vastgesteld welke drugs in welke hoeveelheden zijn gebruikt. ,,Wij hebben de zuivere stof als controlestof en daarom kunnen wij dat op die manier aantonen,’’ aldus Ruijgers.

Discussie

Er is de afgelopen jaren ingezet op handhaving en niet zonder resultaat. Gisteren twitterde de wijkagent nog dat er ‘deze week drie bestuurlijke rapportages zijn gemaakt wegens aangehouden drugsdealders, waaronder een speeddealer. Hij toonde daarbij een foto van in beslag genomen vijftig zakjes speed en cannabis. Cristal meth daarentegen is niet of nauwelijks in het uitgaansleven gesignaleerd. Het is een drug die tot dezelfde categorie behoort als amfetamine, cocaïne en andere sterk werkende drugs. Daarbij is het een dure, enorm verslavende party drug. Dat sluit echter niet aan bij het beeld wat de Ermelose bestuurders hebben van Ermelose drugsgebruikers. Er zijn wel enkele (kwetsbare) doelgroepen waar een hoger drugsgebruik wordt vermoed, rekening houdend met de in Ermelo aanwezige instellingen voor (jeugd)hulpverlening, maar ook bewoners van vakantieparken. Besloten is onder meer extra in te zetten op preventie. Hiervoor wordt 37.500 euro extra vrijgemaakt. Ook wordt de leeftijd waaraan voorlichting wordt gegeven verhoogd van achttien naar vijfentwintig jaar. Baars: ,,Misschien dat de onderzoeksresultaten leiden tot een discussie over drugsgebruik tussen ouders en kinderen. Men kan met vragen terecht bij de GGD, maar ook bij het Centrum Jeugd en Gezin of Tactus Verslavingszorg.”