Afdrukken

Jonge kok van Roode Koper maakt beste haringgerecht

ERMELO – Jeroen van de Steeg, leerling-kok bij Hotel Landgoed Het Roode Koper, won vandaag de kookwedstrijd tijdens de Hanos Haringparty in Apeldoorn. Aan de wedstrijd deden acht culinaire talenten uit de regio mee waarbij het gerecht van Van de Steeg als beste werd beoordeeld.

Om twaalf uur vanmiddag ging de wedstrijd van start waarbij nieuwe haring uiteraard het hoofdingrediënt moest zijn. Na twee uur koken werden de gerechten door een professionele jury beoordeeld op creativiteit, presentatie, techniek en natuurlijk smaak. ,,Als ik zie met hoeveel liefde en aandacht er vanmiddag is gewerkt… Chapeau!’’ riep de  juryvoorzitter enthousiast. Toch had hij niet alleen lovende woorden, maar ook wat kritiekpuntjes. ,,Bietjes en appel zijn blijkbaar een hele populaire combinatie met haring, want die kwamen vanmiddag wel heel veel naar voren. Het kan natuurlijk een mooie combinatie zijn, maar als er teveel van wordt gebruikt, is de pure haringsmaak ver te zoeken.’’

Goud

De spanning was op de gezichten van de acht aanstormende talenten af te lezen toen de voorzitter de prijswinnaars bekendmaakte. Op de derde plaats eindigde Laurens Samsen van Restaurant Ratatouille in Harderwijk. Nina Graver van De Echoput in Hoog Soeren werd tweede en Jeroen van de Steeg eindigde als eerste. ,,Als je jouw gerecht ziet, is het natuurlijk een plaatje. Zo mooi gedetailleerd opgemaakt,’’ sprak de voorzitter. Wat voor hem niet had gehoeven, was het goud op het haringgerecht van Van de Steeg. ,,Het imponeert wel, maar voegt eigenlijk niets toe. Wat je wel heel slim hebt gedaan, is alle ingrediënten op één hoopje te leggen, zodat de gast ‘verplicht’ is ook alles te proeven.’’. Het winnende gerecht was een combinatie van haring, mierikswortel, kippenhuid, gerookte biet en basilicum. Van de Beek was afgelopen najaar ook commis bij Gert van der Heijden tijdens de wedstrijd om de Bocuse d’Or. Daar maakte het duo het beste visgerecht van deze prestigieuze kookwedstrijd