Afdrukken

Leemputten blijft bijzonder en kwetsbaar gebied

ERMELO - Ruim twintig jaar geleden startte Harry Wouda met de inventarisatie van libellen. Al snel bleek de Leemputten op Staverden een toplocatie te zijn voor deze insectengroep. Wouda vond er meer dan veertig soorten wat wil zeggen meer dan de helft van de soorten die in Nederland voorkomen. Hij noemt dit gebied dan ook op meerdere fronten de Parel van de Veluwe. Afgelopen donderdag presenteerde Wouda in museum Het Pakhuis een boek over dit stukje bijzondere natuur.

Het eerste exemplaar was voor Wim Klein Tijssink, voormalig bosbeheerder van de gemeente Ermelo ,,Doordat hij destijds de juiste keuzes wist te maken in beleid en beheer kon de Leemputten onder zijn verantwoordelijkheid jarenlang de natuurparel van de Veluwe blijven waar het terrein al tientallen jaren om bekend stond,” aldus Wouda. In de jaren zeventig kwam er steeds meer aandacht voor de unieke waarde van het terrein. Die aandacht kreeg een extra stimulans nadat de landelijke overheid De Leemputten in 1974 de status van Staatsnatuurmonument had verleend.

Gentiaanblauwtje

Naast libellen, worden ook dagvlinders er al decennia lang geïnventariseerd. Men heeft er meer dan dertig soorten aangetroffen en dat is meer dan de helft van de soorten die in Nederland voorkomen. ,,Naast pareltjes als: het Groentje, het Heideblauwtje en het Groot dikkopje is vooral de aanwezigheid van het Gentiaanblauwtje bijzonder. Landelijk gaat deze zeldzame vlinder al jaren hard achteruit en staat op de Rode Lijst in de categorie bedreigt. In de Leemputten weet hij zich echter al jaren met een redelijke grote en stabiele populatie te handhaven. Sterker nog, tegen de negatieve landelijk trend in, is het Gentiaanblauwtje er de afgelopen 10 jaar in geslaagd om vanuit de Leemputten een kleine populatie op te bouwen in het aangrenzende Verbrande bos. We beschouwen daarom het Gentiaanblauwtje als een grote parel onder de vele fraaie vlinders die in het gebied rondvliegen,” weet Wouda te vertellen.

Kwetsbaar natuurgebied

Ook voor paddenstoelen blijkt de Leemputten een toplocatie te zijn. In een landelijk overzicht van tweehonderd kroonjuwelen scoort de Leemputten een vierde plaats met zeer zeldzame soorten waaronder de Blauwe molenaarssatijnzwam. Wouda weet er enthousiast over te vertellen en toont met het kleurrijke boek in de hand telkens aan waarom dit natuurgebied in Ermelo zo bijzonder is. ,,Het is jammer dat dit gebied niet voor iedereen toegankelijk is,” meldde burgemeester André Baars donderdag nadat hij ook een boek in ontvangst had genomen. ,,Maar ik realiseer me ook goed dat als dit opengesteld zou zijn, het niet meer zo’n uniek gebied was omdat al die bijzondere flora en fauna er dan niet zou kunnen leven.” Hij is zich ervan bewust dat het kwetsbaar natuurgebied is en hij wil zich hard maken om dit iin stand te houden. ,,Zo lang ik burgemeester ben maken we hier geld voor vrij.”

Schrijfproces

Nadat de inhoud van het boek besproken was, ging de auteur met een knipoog in op het, in zijn ogen moeizame schrijfproces van het boek. Als gevolg van feedback van meelezers verdwenen in eerste instantie, vrijwel alle eerste concepten van de hoofdstukken in de digitale prullenbak, waarna weer nieuwe hoofdstukken ontstonden en het boek de huidige vorm kreeg met de titel De Leemputten bij Staverden, parel van de Veluwe. Vervolgens zocht Wouda naar organisaties die affiniteit hebben met de Leemputten met het verzoek om een financiële bijdrage. In de eerste plaats was dat de gemeente Ermelo, de trotse eigenaar van het gebied. Het Gelders Landschap & Kastelen, in het bezit is van het fraaie natuurgebied het Verbrande bos, deed ook van harte mee, want Leemputten en Verbrande bos gaan naadloos in elkaar over en vormen een ecologische eenheid. Beide gebieden profiteren van elkaars natuurlijke rijkdom zoals in het boek te lezen is. Ook de Vlinderstichting sloot zich van harte aan bij de groep van sponsoren. Het boek is te bestellen bij uitgeverij Anoda.