Afdrukken

Animal Rights protesteert tegen de verkoop van eendenvlees

ERMELO - Vrijdagmiddag 6 juli organiseert Animal Rights om 13.00 uur een demonstratie bij eendenslachterij Tomassen Duck-To aan de Fokko Kortlanglaan. Aanleiding voor deze demonstratie zijn de vele misstanden in de eendensector en de uitbreidingsplannen van het slachthuis zelf.

Campagneleider van Animal Rights, Robert Molenaar wil eigenlijk ,,een verbod op de eendensector en sluiting van de slachterij.’’ Volgens Animal Rights wordt eendenslachter Tomassen Duck-To mogelijk beloond voor het jarenlang overtreden van de vergunningseisen. Tomassen Duck-To heeft een nieuwe vergunning aangevraagd en wil nu ruimere werktijden en 40.000 eenden per week extra slachten. De gemeente Ermelo heeft de eerder opgelegde dwangsom aan het bedrijf ingetrokken. Molenaar is verbijsterd: ,,Illegale uitbreidingen moeten bestraft worden en niet beloond met een vergunning.’’

Dierenleed

Jaarlijks worden er meer dan 8.5 miljoen eenden geslacht in Nederland. Tomassen Duck-To is de spil in de eendensector met een eigen broederij, slachthuis en samenwerkingsverband met eendenfokkerijen. Animal Rights bracht eerder beelden naar buiten van misstanden in eendenfokkerijen in Hierden en Ermelo. Molenaar: ,,De resultaten waren schokkend. Er waren talloze hulpbehoevende, zieke dieren in de geïnspecteerde fokkerijen die aan hun lot werden overgelaten. Ook deze bedrijven zijn verbonden aan Tomassen Duck-To.’’

Reactie

Molenaar geeft aan dat directeur Gert-Jan Tomassen van de eendenslachterij in De Stentor als volgt reageerde. ,,Er is door Animal Rights indertijd ingebroken. In zo'n stal is altijd wel een eend ziek en die gevallen hebben ze er uit gelicht waarbij door Animal Rights een vertekend beeld van de werkelijkheid getoond werd. Verder wordt ons bedrijf door heel veel instanties op de vingers gekeken en er wordt nooit iets vinden. Dierenwelzijn staat juist bovenaan ons lijstje."

 Sprekers

Animal Rights rekent op 6 juli op zeker honderd demonstranten. Ook zal er door aansprekende sprekers worden gesproken, onder andere door Robert Molenaar, campagneleider Animal Rights waarbij hij de misstanden in de eendensector naar buiten brengt. Jessica Smit, campagnemedewerker Animal Rights, ze is opgegroeid als dochter van een eendenfokker en heeft van dichtbij het dierenleed meegekregen. De heer W.S., bestuurder van The Save Movement. Hij organiseert acties bij verschillende slachthuizen in Nederland om aandacht te vragen voor de lijdensweg van dieren.