Afdrukken

Nieuwe eigenaar heeft andere kijk op de zaak

ERMELO – Lange tijd gebeurde er niets, maar nu, vlak voor de bouwvakvakantie beginnen de werkzaamheden op de locatie De Verbinding fase 3, de plek waar vroeger Albert Heijn stond. Wat wordt er precies gebouwd? Anderhalf jaar geleden besloot de gemeenteraad in te stemmen met het betalen van een schadevergoeding aan projectontwikkelaar Green voor de bouw van minder appartementen op deze locatie. Ook de realisatie van ondergronds parkeren ging toen van tafel. Raadsleden spraken de wens uit dat er geen winkelruimte bij zouden komen. Daar lijkt de huidige projectontwikkelaar nu gehoor aan te geven. De bouwvolume is afgewaardeerd en er komen woningen op de begane grond.

De projectontwikkelaar Green heeft vorig jaar de grond verkocht aan een nieuwe eigenaar, WIJORI vastgoed B.V. Eigenaar Rik van den Brink heeft een iets gewijzigde kijk op de zaak en onderzocht de mogelijkheid om de commerciële ruimten onder de appartementen aan de Stationsstraat om te zetten naar woningen. Ook wilde hij de horecabestemming op de kop van het gebouw wijzigen in detailhandel en in ruil daarvoor wil hij de leegstaande winkelruimte (achter de Ermelosche Frietzaak) wijzigen van detailhandel naar zakelijke dienstverlening.

Bloemenwinkel

In plaats van horeca denkt Van den Brink dat het hoekpand een ideale locatie zou zijn voor bijvoorbeeld een bloemenwinkel. Die winkelruimte, die hij daar eigenlijk niet mag realiseren, wil hij wegstrepen tegen de onhandige detailhandelsplek in de De Verbinding fase 2b. Deze laatste kan dan ingevuld worden met een kantoorfunctie terwijl er onder de appartementen in fase 3 een bloemenzaak kan komen in plaats van intensieve horeca.

Enthousiasme

Binnen de stuurgroep van het project De Verbinding zijn deze plannen besproken. De realisatie van woningen in plaats van commerciële ruimtes werd goed ontvangen. De omzetting van horeca naar detailhandel kon rekenen op minder enthousiasme. Het ruilen van de bestemming met een winkelruimte in fase 2b gaf echter de doorslag om in te stemmen met de voorgestelde wijzigingen.

Broodjeszaak

Op basis van de oorspronkelijke plannen voor De Verbinding is de ruimte onder de appartementen bedoeld voor horeca. In het begin was er sprake van een broodjeszaak, maar het bestemmingsplan biedt ruimte voor andere en zwaardere vormen van horeca, zoals een restaurant, café of bar. Echter in het gebied is al veel horeca aanwezig. Toevoeging van een horeca-ruimte kan tot overlast leiden. Door te kiezen voor detailhandel is de overlast naar de omgeving – zeker in de avond en nacht – minimaal en draagt de omzetting bij aan een beter woon- en leefklimaat voor de toekomstige bewoners.

De aanpassingen sluiten naadloos aan bij de wens van de (toenmalige) gemeenteraad en door de uitruil van functies komt er geen detailhandel bij, waardoor de gestelde kaders door de raad niet worden overschreden.