Afdrukken

CDA Ermelo maakt zich zorgen

ERMELO - Er is een roedel wolven gesignaleerd in Duitsland, net voor de grens met Nederland: de wolf staat letterlijk voor de deur. CDA Ermelo maakt zich zorgen en stelde vragen aan het college. Het is overigens geen vraag wanneer de wolf naar Ermelo komt, de wolf kómt naar Ermelo!

Overigens is de wolf al eerder gesignaleerd in Ermelo: op 23 februari wandelde er een wolf over de Zeeweg en even later werd het dier gesignaleerd op de Putterweg. In juni werd een wolf gezien op de Ermelose Heide, Ermelo van NU maakte foto’s van de prenten in het zand. CDA Ermelo stelde schriftelijke vragen aan het college over de maatregelen in verband met het oprukken van de wolf. ‘Uit de pers vernemen wij dat de wolf steeds vaker oprukt in ons land. Ook in de gemeente Ermelo zou er een wolf gesignaleerd zijn of zijn er, mogelijk, sporen gevonden van wolven.’’ De Partij van de Samenleving maakt zich zorgen over de gevolgen van de komst van dit wilde dier. Hoe worden de schapenhouders bijvoorbeeld beschermd? ,,Gaat de gemeente Ermelo de schapenhouders informeren en voorlichten over de te nemen maatregelen?’’ vraagt Dick te Brake zich af. ,,En zijn er mogelijkheden, de schade die eigenaren zouden kunnen gaan lijden, te vergoeden.’’ Wie overigens ‘schadevergoeding’ en ‘wolf’ intoetst op google krijgt eigenlijk al direct het antwoord. ‘Als de wolf zich weer in Nederland vestigt, krijgt hij wettelijke bescherming. Eventuele schade die de wolf aanricht door bijvoorbeeld vee van een boer te verorberen, kan daardoor worden vergoed via het Faunafonds’, zo heeft Staatssecretaris Sharon Dijksma laten weten aan de Tweede Kamer.

Beschermd

Volgens de Staatssecretaris is het verder vooral aan de provincies om te bepalen met welke aanbevelingen zij op korte termijn aan de slag gaan. De provincies zijn verantwoordelijk voor het natuurbeleid, inclusief mogelijke schade en tegemoetkomingen hiervoor via het Faunafonds. De provincie Gelderland is overigens al bezig om beleid te maken om bijvoorbeeld een vergoeding te gaan verstrekken voor het aanpassen van de afrastering. Daarover komt in oktober meer duidelijkheid. Over het verblijf van de wolf in Nederland zijn de meningen nogal verdeeld. Er zijn natuurlijk tegenstanders, maar ook mensen die aangeven dat de wolf oorspronkelijk in Nederland verbleef, dus weer terug mag komen. Door eeuwen van vervolging verdween de wolf in de loop van de 18de en 19de eeuw uit ons land: in 1869 werd de laatste wolf bij Schinveld gedood. Vanaf 1982 werd de Conventie van Bern van kracht waarbij alle Europese landen tekenden om de wolf te beschermen.

Fascinerend

Of de wolf naar Ermelo komt, is geen discussie. Museum Het Pakhuis is namelijk al bezig met de voorbereiding van een tentoonstelling over dit dier. ,,Het Pakhuis springt handig in op de discussie rondom de wolf door aan het eind van het jaar een tentoonstelling over dit dier te openen,’’ vertelt Germa Greving, directeur van Het Pakhuis. ,,Dat er een keer aandacht moest komen voor de wolf in Ermelo was al snel duidelijk. De belangrijkste voorwaarde voor een expositie was dat we de wolf ook konden laten zien aan de bezoeker; het is enorm fascinerend om zo’n beest eens van dichtbij te bekijken.’’ De medewerkers van het Ermelose museum hebben veel moeite gedaan om een echte, opgezette wolf naar Ermelo te krijgen. Maar juist dat bleek lastiger te realiseren dan gedacht. Greving: ,,We zijn er het hele land voor doorgereisd, van Brabant tot Drenthe, contacten in Leiden en via natuurorganisaties. Veel musea die een opgezette wolf op zaal hebben staan, hebben besloten om de expositie te verlengen nu de aandacht voor de wolf is opgelaaid. Een wolf vanuit het buitenland importeren is helaas ook geen optie, de wolf is een beschermde diersoort en daarom mag je zo’n dier niet zomaar over de grens halen.’’ Na veel netwerken en bellen lijkt nu toch te gaan lukken en kan de bezoeker eind dit jaar een wolf in de ogen kijken. ,,Natuurlijk zal het verhaal gaan over de biologische kant van het dier, maar we moeten niet vergeten dat de mens al een lange geschiedenis met de wolf erop heeft zitten. Juist dat historische verhaal komt in Het Pakhuis aan bod, net zoals alle verhalen, sprookjes en sagen die er over de wolf verschenen zijn. Aan het eind kan iedereen zijn/haar conclusie trekken: is de wolf gewenst in Nederland of moeten we ze weren?’’