Afdrukken

Bewoners maken Wijkplan 2025

ERMELO - De wijkvereniging Ermelo West timmert flink aan de weg. Samen met de bewoners van Ermelo West (De Maat en de Vogelbuurt) wil men een wijk te maken die er goed verzorgd uitziet, waar het veilig wonen is, waar bewoners aandacht voor elkaar hebben en waar iedereen mee kan doen.

Het is een wijk in beweging, met de realisatie van de Westflank, de sloop van wijkcentrum De Leemkuul en straks de realisatie van het nieuwe sportcomplex op sportpark De Zanderij. ,,Er gaat veel goed in de wijk,” vertelt bestuurslid Ad de Kort. ,,Maar het kan natuurlijk altijd beter.” Om te weten wat er leeft in de wijk, houdt de wijkvereniging momenteel een uitgebreide enquête. Dit moet uiteindelijk leiden tot een Wijkplan. ,,Het gaat om de mensen in de wijk, om de leefbaarheid. De teleurstelling in de overheid brengt mensen nu in de benen.” De Kort hoopt samen met een groep enthousiaste wijkbewoners een schets te maken hoe de wijk er in 2025 uit moet zien. ,,En dromen mag,” vult hij lachend aan. Met elkaar en waar nodig met hulp van anderen gaan we de komende jaren aan de slag om de doelen uit het Wijkplan te realiseren.”

Maatschappelijk betrokken

Ad de Kort woont sinds 1986 in de wijk. Hij is maatschappelijk betrokken en gunt het anderen dat ze het goed hebben. ,,Er zijn heel veel goede initiatieven, veel straten doen mee met de Nationale Burendag. Ik zou willen dat het iedere dag Burendag was.” Dat zit volgens de Ermeloër in kleine dingen. Zo vertelt hij over de ’straatleesmap’ die in een aantal straten rond gaat. ,,Hoe mooi zou het zijn dat iedereen de buren weer van naam kent,” zegt De Kort. Volgens hem vallen er nu gaten en die wil de wijkvereniging graag opvullen. De wijk West kent zo’n 2500 wooneenheden. Die wil de wijkvereniging opdelen in een dertigtal buurtjes zodat men elkaar beter leert kennen en er wordt omgezien naar elkaar. ,,Mensen blijven steeds langer thuis wonen, daarbij vervult de omgeving een steeds belangrijkere rol. Maar daarmee ligt ook de eenzaamheid op de loer. En eenzaamheid haalt het plezier uit het leven.”

Dromen

Om dromen uit de wijk te realiseren, werkt de wijkvereniging samen met het leefbaarheidsteam. ,,De gemeente heeft de wijk West aangewezen als Wijk van de Toekomst. De eerste concrete stappen zijn gezet om een deel gasloos te maken. Maar die toekomst zit ook vooral in de leefbaarheid.” Hierbij gaat het om veilig wonen, maar ook om een ontmoetingsplek. Niet voor niets heeft de wijkvereniging een spandoek met de slogan ‘West geeft op elkaar’ .