Afdrukken

'Maatregel leidt tot onwerkbare situatie'  

ERMELO - De organisatoren, initiatiefnemers van Feest in Ermelo, lieten vanmorgen tijdens het evenementenoverleg op het gemeentehuis de decibellen stijgen. Tevens zijn ze een petitie gestart om tegengas te geven na de petitie van omwonenden die klagen over overlast. ,,Een petitie met een knipoog,” zegt Marco van Dijk, ,,om te laten zien wat de waarde is van een petitie en hoe makkelijk mensen in grote aantallen tekenen.” Binnen enkele uren werd de petitie van de Ermelose horeca door 1100 mensen onderschreven. ,,We vinden namelijk dat een petitie een vertekend beeld geeft aangezien het niet echt weergeeft wat er speelt in de gemeente."

De organisatoren van de verschillende (muziek) feesten luiden wel de noodklok als donderdagavond de raad besluit om het aantal decibellen aanzienlijk naar beneden bij te stellen. ,,Tot een onwerkbare situatie,” zegt organisator Bert Onderweegs vanuit Eat N Beat. ,,En dat zit vooral in de dBc’s, de lage tonen.” Alle organisatoren betreuren het overigens dat mensen overlast ervaren. ,,Maar de actiegroep spreekt over trillende kopjes. Als dat zo zou zijn, dan hadden we die filmpjes al lang op Facebook gezien,” aldus Onderweegs. Daarmee wil de organisator niet de klachten bagatelliseren. ,,Maar het komt erop neer dat de Zomeravondbraderie zelfs zonder muziek de grens overschrijdt en dat bezoekers dan moeten fluisteren.” Volgens Ronnie Regeling (VVV Ermelo), die de braderie organiseert, is een Zomeravondbraderie zonder muziek niet levensvatbaar. Het is belangrijk om ook te kijken naar wat het Ermelo oplevert qua naam en economie.

Harde eis

Marco van Dijk (De Molenaer): ,,We zijn door heel veel mensen gebeld, ook mensen die al vaker overlast gemeld hebben, dat ze niet achter de petitie staan. Mensen die klachten hebben gaan face to face met ons in gesprek. We zijn trots op datgene wat we de afgelopen jaren hebben neergezet en gaan daar graag mee door. Maar dat moet wel mogelijk zijn.” Overigens zijn er tijdens evenementen diverse metingen gedaan waarbij de dBa’s gemiddeld rond de 75 zaten. ,,Maar wanneer dit een harde eis wordt, geef je mensen ook een stok om mee te slaan.” De petitie die vandaag van start is gegaan wordt donderdagavond ook aangeboden aan de commissie van de Gemeenteraad om een tegengeluid te laten horen. ,,Met de nieuwe normen is een feestje bijna niet te doen,” reageert Ruurd Post van Brasserie De Volksmond. Onderweegs valt hem bij: ,,Als er tijdens Fridaynight Live een band optreedt met dit volume en men praat wat luider op het terras, dan overstemt het publiek de band.” Post is bang dat de levendigheid uit het dorp verdwijnt. ,,Met deze norm is alles overlast: voetbal, de trein, het vrachtverkeer, maar ook de kerstzang en spelende kinderen.” Eén van de evenementenorganisatoren die vanmorgen bij het evenementenoverleg was, deed ter plekke een geluidsmeting. ,,En dat overschreed al de nieuwe normen.” Regeling: ,,Laten we niet alle evenementen de nek omdraaien, maar kijken hoe we het voor zoveel mogelijk mensen goed kunnen regelen.”

Meting

Het is een keuze van de gemeente om het geluidsniveau op 70 dBa vast te stellen. Veel gemeenten houden vast aan 85 dBa. Deze meting wordt gedaan op de gevel van het pand dat het dichtst bij staat. In de gemeente Heerlen was ook gekozen om de norm in verband met geluidshinder vast te stellen op 70 dBa. Maar na evaluatie is gebleken dat op geen enkele locatie in Heerlen Centrum evenementen meer plaats kunnen vinden wanneer wordt vastgehouden aan het maximaal toelaatbare geluidsniveau. De conclusie is dat om een groot evenement tot een succes te kunnen laten zijn, de grenswaarde van 85 dBa noodzakelijk is. Ermelo wil 70 dBa en 83 dBc gemeten op de eerste gevel. Post: ,,80 om 93 zou beter zijn. De gemiddelde waarden bleken ruim onder de 90 en 103, de huidige norm. 20 db naar beneden is dus veel te rigoureus!”