Afdrukken

Veelzijdig en aimabel mens tot op hoge leeftijd actief

ERMELO – Emeritus hoogleraar, oud directeur van Psychiatrisch Ziekenhuis Veldwijk en oud CDA politicus Henk van Andel overleed zondag 6 januari op 92-jarige leeftijd.

Hendrikus van Andel studeerde medicijnen aan de universiteit van Utrecht (1946-1953), werd arts en studeerde vervolgens nog vier jaar tot psychiater in de Valeriuskliniek te Amsterdam. In 1958 promoveerde Van Andel tot doctor in de geneeskunde en werd psychiater in Psychiatrisch Ziekenhuis Dennenoord te Zuidlaren. In oktober 1962 nam dr. H.G. Boswijk afscheid als Geneesheer-Directeur van Veldwijk en werd Van Andel zijn opvolger, waarmee een nieuwe wind door het oude ziekenhuis begon te waaien. In een interview in De Combinatie, het magazine van Veldwijk, gaf hij de reden aan waarom hij Geneesheer-Directeur werd. ,,Ik zag daar (Dennenoord, red) zoveel wat ik niet leuk vond, dat ik dat wilde veranderen. Daar ben in toen in Ermelo mee begonnen.’’ Zo zag hij in Dennenoord patiënten die iedere dag smerig thuis kwamen na het werken in de kolenploeg. Er waren geen douches dus de patiënten kropen smerig in bed. Ze konden maar één keer per week in bad. In Ermelo was het eerste wat Van Andel daarom deed, de kolenploeg afschaffen.

Integratie

In de periode Van Andel veranderde er veel op Veldwijk en werd hij veelvuldig geprezen om de grote rol van betekenis die hij vervulde voor deze instelling. Onder zijn leiding werden de behandelmethodieken op Veldwijk ontwikkeld en werd Veldwijk het eerste ziekenhuis met groepsverpleging, ondersteund met een eigen opleiding daarvoor. ,,U hebt de zaak opengebroken, niet alleen materieel, maar ook geestelijk,’’ sprak burgemeester E. Ph. Veen bij het afscheid van Van Andel in 1979. Naar zijn mening was het grote geheim van Van Andel dat hij de kans zag in de huid van een ander te kruipen en zodoende te zien, hoe de kwetsbare mens moet worden opgevangen en begeleid. Geneesheer-Directeur van Andel wilde Veldwijk integreren in de Ermelose dorpsgemeenschap en daar is hij glansrijk in geslaagd.

Toneel

Na zijn vertrek bij Veldwijk, of eigenlijk daarvoor al, werd Van Andel hoogleraar beleidspsychiatrie aan de Universiteit Utrecht (1975-2011). In 1980 werd hij Bijzonder hoogleraar ziekenhuismanagement aan de RU Utrecht. Daarnaast was hij consultant en docent beleidspsychiatrie. Van Andel schreef tot op hoge leeftijd boeken en wetenschappelijke artikelen. In 2014 kwam nog het boek Beleidspsychiatrische competenties uit. Hij was tot voor kort nog actief in het geven van cursussen beleidspsychiatrie in de mede door hem opgerichte Academie Beleidspsychiatrie. Daarnaast is hij Erelid van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. Naast al het serieuze ‘werk’ speelde en regisseerde Van Andel bij toneelgroep De Tachtigers. Kleine rollen, hoofdrollen, literaire stukken, komedies: hij deed het. In oktober 2015 regisseerde hij nog het blijspel Slippers van Alan Ayckbourn.

Politiek

Naast alle ernst en luim was de altijd aimabele Henk van Andel ook actief in de lokale politiek. Tot 2010 vervulde Van Andel een raadszetel in de Ermelose gemeenteraad. ,,Henk van Andel heeft in zijn termijn als raadslid voor het CDA Ermelo zich vooral sterk gemaakt en voorstellen gedaan over de aanpak van armoede in onze gemeente,’’ aldus fractievoorzitter Sarath Hamstra. ,,Op zijn eigen manier zorgde hij ervoor dat de toenmalige Gemeenteraad luisterde naar zijn wijze en kundige inbreng om het sociale onrecht en verschillen in Ermelo aan te pakken Ondanks zijn hoge leeftijd had hij een milde en ruime kijk op de samenleving, waar wij als CDA Ermelo en ook de Gemeente Ermelo nu nog de voordelen van plukken.’’ In 1987 werd Henk van Andel door burgemeester Veen benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.