Afdrukken

Veluwenaren beginnen B&B in Frankrijk

ERMELO – Wie kent niet het programma ‘Ik Vertrek’ over Nederlanders die, vaak onvoorbereid, in het buitenland hun geluk willen beproeven en daar een onderneming beginnen? Ook twee jonge Ermeloërs waagden de stap en vertrokken naar Frankrijk waar ze hun eigen Bed&Breakfast hebben opgezet.

Charlotte van Dijk (32) en Diederik Wallet (33) besloten begin 2017 zich te oriënteren op woningen in een aantal regio’s in Frankrijk. Wallet: ,,Ik heb heeft zo’n beetje alle huizen die te koop stonden in de regio’s waar we zochten, bekeken. Dit huis was al snel een favoriet gezien het uitzicht en de mogelijkheden die het had.’’ Het idee om te emigreren ontstond begin 2016 na een mislukte koop van een woning in de binnenstad van Harderwijk. ,,We wilden kamers gaan verhuren, maar toen deze koop niet doorging zijn we hierop gaan voortborduren en is het idee ontstaan om een B&B te beginnen. En uiteindelijk kregen we steeds meer zin in een buitenlands avontuur,’’ vertelt Wallet. Van Dijk vult aan: ,,Daarbij hebben mijn ouders in de jaren ’70 ook in Frankrijk gewoond en mijn broer een paar jaar in Italië en Spanje.’’ Beiden waren toe aan wat verandering. Wallet was tien jaar militair en zijn vriendin komt uit de marketing.

Vertrouwen

Natuurlijk kent het stel de televisieserie Ik Vertrek. ,,We kennen alle afleveringen! Ook al zat het in de meeste afleveringen vaak tegen, zelden had iemand spijt van de keuze. Dit gaf ons vertrouwen.’’ In april 2017 heeft het stel het huis nog eens bezocht en bekeken, toen wisten ze het vrijwel zeker: dit moest het worden. Van Dijk: ,,Wat volgde was een traag en lang aankoopproces van wel een jaar. Van de onderhandelingen, tot een bouwkundige keuring, waar ze in Frankrijk niet bekend mee zijn, en van afwijzingen van Franse banken tot uiteindelijk groen licht; op 13 april 2018 hebben we de koopakte ondertekend bij de notaris.’’

Natuur

De Ermeloërs hadden besloten een plek te zoeken op maximaal een dag rijden vanuit Nederland, daarbij moest het huis aan een aantal criteria voldoen, zoals voldoende kamers en badkamers om genoeg gasten te huisvesten. Van Dijk: ,,Het werd tenslotte ons inkomen, dus om het rendabel te krijgen hadden we minimaal vijf kamers nodig. Maar ook een eigen woondeel voor onze privacy. En verder wilden we vrij wonen met een weids, glooiend uitzicht. Ons idee was dat als je dan emigreert, je het ook goed moest doen.’’ De B&B staat in het plaatsje Augne in het departement Haute-Vienne, een stukje Frankrijk zonder massatoerisme. ,,We wilden ook niet té afgelegen wonen en binnen tien minuten van een levendig dorp zitten. Ook was de natuur een belangrijk criteria. We zijn op de Veluwe natuurlijk opgegroeid met veel bos en daarom wilden we ook in Frankrijk in de natuur wonen. We wonen nu in een regionaal natuurpark.’’

Veel verf

Het gekochte pand had een jaar leeg gestaan en dit had natuurlijk zijn sporen nagelaten. ,,Vochtproblemen, deuren en ramen die klemden en een enorme vliegenplaag,’’ vertelt Van Dijk. ,,Alles kon een opfrisbeurt gebruiken. Met name de meer dan dertig luiken die geschilderd moesten worden, was heel veel werk. Daarnaast zat er geen keuken in en de meeste muren hadden loslatend stucwerk.’’ Daarnaast moest ook buiten flink worden aangepakt. Wallet: ,,Het terras moest geëgaliseerd worden, daar ging wel vijftien ton grind op, en de tuin werd aangepakt.’’ In het televisieprogramma gaat het vooral vaak budgettair fout. De jonge ondernemers hebben hier wel bovenop gezeten, maar uiteindelijk ging er toch wel veel geld inzitten. ,,Voornamelijk in de keuken, het terras en vergeet vooral de vele liters verf niet. Maar ook het inrichten van alle kamers was toch wel een flinke kostenpost.’’

Fijne kneepjes

Van Dijk en Wallet doen alles zelf: van schoonmaken tot de tuin en marketing en van ontbijt tot diner. Van Dijk: ,,Ik heb de opleiding Hotel- & Hospitallitymanagement gedaan bij Hogeschool TIO in Utrecht en daarbij stage gelopen bij Hotels van Oranje in Noordwijk en Chateau de Barbet in Zuid-Frankrijk.'' Diederik Wallet vond overigens hobbymatig koken ook altijd al leuk: ,,vooral om nieuwe dingen uit te proberen. Toen de plannen voor Frankrijk wat verder gevorderd raakten heb ik zes maanden ‘stage’ gelopen bij Wim Zwaard van restaurant Ratatouille in Harderwijk. Zij koken de Franse keuken op een moderne manier en hebben mij klassieke gerechten en sauzen leren maken en de fijne kneepjes van het vak bijgebracht.’’ De B&B heeft er nu een seizoen opzitten en ze hebben veel gasten mogen ontvangen. ,,Het eerste seizoen was boven verwachting,’’ vertellen ze enthousiast. ,, Aangezien we pas in juli klaar waren met opknappen, konden wij toen ook pas online, en dat is natuurlijk vrij laat in het vakantieseizoen.’’

Korting

De jonge B&B-eigenaren hadden weinig verwachtingen van het eerste jaar, maar na een trage start begon augustus snel vol te lopen. ,,We hebben veel Franse gasten ontvangen, maar ook Nederlanders, Belgen, Engelsen, Duitsers, Spanjaarden en Israëliërs.’’ Ook voor dit jaar hebben Van Dijk en Wallet al weer boekingen vanuit alle windstreken, zelfs uit Australië. Van Dijk: ,,Nederlandse gasten hebben we vorig jaar niet veel gehad, zo’n twintig procent van de gasten. Nederlanders zijn toch gewend meestal vroeg te boeken. Voor dit jaar hebben we al meer Nederlandse boekingen staan, zo’n veertig procent. De eigenaren van Bed & Breakfast Le Puy Maury geven 15% korting bij een reservering via hun website www.puymaury.com. De korting is geldig bij een boeking in 2019, met uitzondering van de maanden juli en augustus en o.v.v. Ermelo van Nu.