Afdrukken

'Hoe serieus neemt men ondernemers?'

ERMELO – De gemeente Ermelo eindigt bijna onderaan in het onderzoek dat MKB-Nederland heeft gehouden naar de MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland. Ondernemers spreken zich in dit grootschalige onderzoek uit over het lokale ondernemersklimaat.

De onderzoeksresultaten zijn weergegeven in een overzicht van de 50 gemeenten in Gelderland. Ermelo eindigt op een 42e plaats. Op de pijler 'lasten’ staat Ermelo zelfs op een 47e plaats. Ondernemer Heimen van Diest, lid van de BedrijvenKring Ermelo (BKE) herkent zich wel in de cijfers. ,,Ondernemers betalen hier 60% meer dan in omliggende gemeentes.” De lage score verbaast hem geenszins. ,,Binnen het gemeentehuis heerst een zesjes cultuur,” aldus Van Diest. ,,Zo wordt het althans ervaren.”

Communicatie

Op het gebied van 'Communicatie en beleid' scoort buurgemeente Nunspeet de 1e plaats, Ermelo op plaats 38. ,,De gemeente moet ondernemers eerst eens serieus nemen. Maak transparant wat er wordt aanbesteed, kijk wat lokale ondernemers kunnen doen. Ze zien het MKB als een melkkoe en men levert daar niet voor.” Van Diest is teleurgesteld. De OZB die ondernemers betalen vloeit weg in de pot algemene middelen.

De BKE is voor de gemeente het overlegorgaan. Een paar keer per jaar zitten de partijen met elkaar om de tafel. ,,Ik zie vooral linkse reflexen,” stelt Van Diest. ,,Men is vooral bezig met de uitgaven. Hoe het geld verdiend moet worden, daar heeft men het nauwelijks over.” En dat terwijl het MKB essentieel is voor de vitaliteit van het dorp. ,,Hoe serieus neemt men de ondernemers?”

Belangen behartigen

Ermelo heeft een bedrijfscontactfunctionaris. Deze ambtenaar zou ondersteunend moeten zijn voor ondernemers met hulpvragen. ,,Ach, ieder jaar wordt er een ander aangewezen. Dat helpt niet, deze persoon weet niet wat er speelt. Wat we nodig hebben is een accountmanager die onze belangen behartigt.” De afgelopen jaren is er vooral op het klimaatbeleid ingezet. De gemeente Ermelo wil twintig jaar eerder dan de landelijke overheid energieneutraal zijn. ,,Met dit verhaal kan men 16,5 miljoen vrijmaken om het gemeentehuis te verduurzamen. Maar daar blijft het dan ook bij,” schetst Heimen van Diest. Hij gelooft in de beste intenties, ook van dit nieuwe college. ,,Maar de resultaten moeten nog komen.” Van Diest hoopt dat de gemeente de handschoen oppakt en aan de slag gaat met de uitkomst van het rapport. ,,Als gemeente wil je toch in de bovenste vijf eindigen?! Maar dat moet je niet alleen met de mond belijden, dan moet je aan de slag gaan om dat waar te maken.” Volgens Van Diest begint dat met de ondernemers serieus te nemen.