Afdrukken

Enorme belangstelling voor debat

ERMELO – Het is geen vraag óf de wolf zich mag vestigen, de wolf is er. ,,De wolf heeft de Veluwe als mooie leefomgeving gekozen. Daar mogen we ook trots op zijn,” vertelde boswachter Lennard Jasper tijdens het debat dat dinsdagavond werd georganiseerd in café De Molenaer. Het politieke café is een initiatief van de bibliotheek Noordwest Veluwe in samenwerking met museum Het Pakhuis, waar momenteel een expositie over de wolf is. 

Een wolvin heeft zich gevestigd en inmiddels is er ook een mannetje gesignaleerd. Voor Jasper is het een kwestie van tijd tot er welpjes komen. ,,Pas dan is er echt sprake van vestiging,” aldus de boswachter van Staatsbosbeheer.

Zorgen

Naast positieve reacties waren er ook zorgen. Bijvoorbeeld over het feit dat we in Nederland dichtbevolkt leven. Vraag was hoeveel wolven er op de Veluwe kunnen verblijven. Een rekensom maakte duidelijk dat dit natuurgebied ruimte kan bieden aan vijf roedels met ongeveer negen wolven. Daarna moeten nieuwe roedels op zoek naar een nieuw gebied. Daar zit volgens Bart Kemp van platform NoWolves precies het probleem.

Historie

Dick van der Meulen, auteur van het boek ‘De kinderen van de nacht’, nam de bijna honderd belangstellenden mee in de lange historie waarin de mens en de wolf prima samenleefden. ,,Het ging goed tot we schapen gingen houden, toen we aan landbouw gingen doen.” Er volgde jacht op de wolf en het beeld van dit roofdier is de afgelopen jaren slechts gevoed door sprookjes en verhalen.

Ecosysteem

De komst van de wolf zorgt volgens deskundigen voor een completer ecosysteem. Maar het is nog onduidelijk wat de precieze gevolgen zijn. De beheerders van De Hoge Veluwe geloven niet dat de wolf past in een landschap waarvan elke vierkante meter in ons land ooit door de mens is beïnvloed en ook in de toekomst beïnvloed zal gaan worden.

Moeflons

Jakob Leidekker, hoofd bedrijfsvoering Nationaal Park Hoge Veluwe, die de wolf overigens een fantastisch dier vindt, wil het dier niet op het park omdat die de moeflons (schaapachtige) opeten. Ook onder de belangstellenden waren de meningen verdeeld. Een Ermelose schapenhouder vroeg zich af hoe het zat met vergoedingen. Daar kon gedeputeerde Peter Drenth antwoord op geven. ,,De komende drie jaar kan men rekenen op 100 procent vergoeding van de schade die is aangericht door de wolf.” Een bezoeker trok dit direct in twijfel. Hij had, weliswaar in een andere provincie, met wolvenschade te maken gehad en noemde de schadevergoeding een fooitje.

Meningen

Hoewel de meningen ver uiteen liepen, ging het debat er professioneel aan toe. Even liepen de gemoederen hoog op toen een bioloog sprak over afschrikwekkende beelden uit het verleden. ,,Waarom hebben we hier niks van geleerd, waarom laten wij ons zand in de ogen strooien?” Hij was van mening dat de wolven vooral in de dierentuin te zien moesten zijn, zeker niet op de Veluwe. Dick van der Meulen plaatste de geschetste beelden opnieuw in een historisch perspectief. De auteur stelde dat het gevaar bijvoorbeeld te maken had met hondsdolheid, iets wat tegenwoordig nauwelijks meer voorkomt.

Of meningen gewijzigd zijn tijdens het debat is niet bekend, wel is er meer duidelijkheid gekomen over regelgeving en schadevergoeding. Inmiddels is het eerste anti-wolvenhek in de provincie bepaald. Het hek is gerealiseerd door vrijwilligers van Wolf-Fencing, een groep die schaapherders helpt bij het beschermen van hun dieren tegen de wolf, het dier dat zeker zorgt voor de nodige discussie.