Afdrukken

Na bijna 25 jaar vindt Wim Schuur het klaar 

ERMELO – Na bijna 25 jaar neemt Wim Schuur zaterdag afscheid als veilingmeester van de Boeldag. Hij is net 68 geworden. Niet zijn leeftijd, maar de COPD maakt dat Schuur een punt moet zetten achter zijn veilingmeesterschap. ,,Het is klaar,” zegt hij ietwat gelaten. ,,Het is een mooie tijd geweest.” Zaterdag 7 september veilt de Ermeloër voor het laatst de waardevolle spullen tijdens de Boeldag.

Schuur had de eer om Piet Monteban in 1996 op te volgen. ,,Ik werd gevraagd, maar wilde er even over nadenken. Tijdens die Boeldag ging ik gewoon even kijken,” vertelt Schuur. ,,In mijn ogen was dit een groots gebeuren, de Boeldag was een begrip.” Monteban was echter ingeseind en tijdens de veiling werd Wim Schuur naar voren geroepen en aangekondigd als zijn opvolger. ,,Dat was mijn vuurdoop. Piet verliet het toneel en ik had ineens de veilinghamer in mijn hand.” De Ermeloër heeft er overigens geen dag spijt van gehad. ,,Vooral de interactie met de mensen die voor je staan, dat is leuk!” Het vereist concentratie en ook een dosis humor. ,,Ja, want je moet mensen erbij kunnen betrekken. Dat gebeurt met een grapje op zijn tijd. Het voordeel is dat ik ook heel veel mensen ken.” Hoeveel keer hij de veilinghamer heeft laten neerkomen om de koop af te slaan weet hij niet. ,,Veel!"

Mooi verhaal

Schuur heeft 42 jaar voor de klas gestaan in het speciaal onderwijs. ,,Dat heeft me ook wel geholpen bij het veilen. Wat er veranderd is? In het begin waren het vrij veel grote stukken, kasten en klokken. Tegenwoordig veilen we vooral veel klein spul. Het grappige is dat je daar vaak wel een mooi verhaal bij hebt. Dat lukt bij een kast veel minder.” Hij raakt niet uitgepraat. ,,Je wil niet weten wat ik allemaal geveild heb. Er is zoveel voorbij gekomen. Het leukste was misschien wel een varken die je kon opdraaien, een heel maf ding.” Ook was er een aantal jaren geleden een bruidsjurk ingeleverd. Schuur zocht er passende kledij bij en schreed met de bruid over het podium. ,,Dat helpt om de prijs hoger te krijgen.” De scheidend veilingmeester weet altijd dat hij een team om zich heen heeft. Zo is er notaris Wim Doorn, maar ook de vaste opsteker Johan Bos. ,,Ik speel graag samen met Johan, hij steekt het voorwerp dan op en ik maak er een verhaal bij. Het is een spel.” Juist dat spel is de kracht van een goede veilingmeester. ,,Het publiek moet mee!” legt Schuur uit. ,,Als mensen niet meewerken, niet bieden, dan zit het vast. Dan komen er geen hoge bedragen los.”

Afslaan

in het begin vond de Ermeloër het wel spannend. ,,Je moet natuurlijk niet te vroeg afslaan en goed in beeld hebben wie er biedt. Dit doe ik dan in samenwerking met Wim Doorn. Dat is fijn. Ik heb nooit verkeerd afgeslagen, maar de notaris kijkt mee voor het geval het niet goed gaat.” Schuur heeft een middeltje om zijn stem goed te houden. Hij vertelt lachend: ,,Wim Doorn heeft altijd een koffertje met een fles korenwijn bij zich. Voordat ik begin met veilen dan neem ik er eentje. Dat is traditie. En als ik halverwege mijn stem een beetje verlies, dan schenkt Wim het glaasje nog eens vol.” Traditiegetrouw wordt er ook na afloop van de veiling nog een borreltje gedronken. ,,Ja, met de notaris, de dominee en de burgemeester. Dat is een oud gebruik, dat deed Monteban ook al.” Toen Schuur begon met veilen, had hij soms wel vijf uur nodig om alle kavels te veilen. ,,Dan was de kraakwagen al begonnen met de troep van de Boeldag op te ruimen en dan waren wij nog niet klaar.” Tegenwoordig redt de veilingmeester het binnen twee uur.” Vroeger kregen we vaak erfhuisjes met mooie spullen, maar dat is niet meer. De belangstelling loopt ook wat terug. Dat is jammer.” Wim Schuur heeft niettemin de kneusjes van het vak overgedragen aan de jongere garde. Wat hem betreft hoort de veiling er steevast bij. Het voordeel dat hij nu stopt als veilingmeester is dat hij nu zelf ook eens een bod kan uitbrengen als er wat van zijn gading bij zit. ,,Ik heb het al die jaren met plezier gedaan, maar het is goed zo. Zaterdag is het de laatste keer voor mij.”

Het is zaterdag 7 september de 53e Boeldag. Deze wordt gehouden van 9.00 - 15.30 uur op het evenemententerrein aan de Groeneweg en in het Kerkelijk Centrum in Ermelo. Om 14.00 uur begint de veiling in de Rehobothkerk.