Afdrukken

 

Veiling in teken van afscheid

ERMELO - Honderden boeken, LP’s, CD’s, maar ook meubels, gereedschap en spullen uit grootmoederstijd gingen weer van de hand tijdens de 53e Boeldag, een Ermelo’s fenomeen dat ontstaan is vanwege een geld inzamelingsactie om de Oude Kerk te restaureren. Tegenwoordig is het vooral Ermelose nostalgie die ieder jaar op de eerste zaterdag van september wordt gehouden.

Naast tweedehands spullen is er ook de verkoop van oliebollen en kruudmoes. Van dat laatste streekgerecht werd er vandaag zo’n 200 liter verkocht. ,,Mensen stonden al in de rij voordat het spul er was,” vertelt Hennie Schoonhoven lachend. ,,Er waren ook al heel wat bestellingen vooraf.”

Onweer

Ook binnen in het Kerkelijk Centrum liep de verkoop prima. ,,We zijn al meer dan de helft van de spullen kwijt,” vertelt vrijwilliger Gerard Geijtenbeek na een uur gedraaid te hebben. Hij mocht zich ontfermen over de meer bijzondere voorwerpen. Rond de middag kwam er een forse onweersbui voorbij met een grote hoeveelheid regen. Nadat het weer was opgeklaard kwam ook de verkoop weer op gang.

Afscheid

Bij de start van de ‘Verkoop bij opbod’ werd veilingmeester Wim Schuur toegesproken door burgemeester André Baars. Na bijna 25 jaar geeft de Ermeloër de hamer terug. Maar vanmiddag deed hij nog eenmaal de afslag en daarvoor kreeg hij enorme waardering. Ook Bert Willering, die sinds 1980 de te veilen voorwerpen selecteert, nam afscheid. Baars bedankte ook hem voor zijn inzet waarna hij overging tot het veilen van de eerste kavel.

Kerken

Wat begon als een actie van de Oude Kerk is uitgegroeid tot een interkerkelijk boeldagcomité. De opbrengst van deze Boeldag zal worden verdeeld onder de meewerkende kerken: Hervormde Gemeente, Gereformeerde Kerk, Rooms Katholieke Parochie, Nederlands Gereformeerde Kerk, Christelijk Gereformeerde Kerk en de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt. Daarnaast wordt er ook geschonken aan enkele goede doelen die door vrijwilligers zijn aangedragen.