Afdrukken

Evenement als sociaal bindmiddel 

ERMELO - Het is geen Pubquiz, geen Jotihunt, geen computerspel en geen bordspel. Het is De Kwist. Vanmiddag ging de website de lucht in en in no-time schreven de eerste teams zich in. ,,Erg leuk dat mensen zo enthousiast zijn,” vertelt een van de organisatoren Bert Onderweegs. ,,De afgelopen dagen werden we al bestookt met Facebook berichtjes. Tegelijkertijd hoorden we dat er WhatsAPP groepen druk bezig zijn teams te vormen.”

De datum van De Kwist is 20 maart 2020. Dat duurt nog even, maar juist die aanloop er naar toe, de voorbereiding zorgt al voor veel plezier. ,,Samen meedoen zorgt voor gezelligheid,” aldus Onderweegs. De Kwist Ermelo is dan ook een sociaal bindmiddel. Misschien is dat wel de kracht van de formule. Vandaag is de gloednieuwe website, gemaakt door Leo Kodde van Become-IT, gelanceerd. ,,Een mooie lokale klus waar we graag aan meewerken,” reageert hij. Teams die zich willen inschrijven, kunnen dit doen via www.dekwistermelo.nl onder vermelding van de teamnaam en de naam van de captain. ,,Een team bestaat uit minimaal 10 mensen, max 20. Vijftien mensen is een mooi aantal,” weet Onderweegs.

Kwaliteiten

Bij de start op 20 maart krijgen de teams een boek met zo’n 100 vragen in 10 categorieën. Deze vragen gaan over het heden en verleden van Ermelo, maar er zitten ook algemene vragen tussen. Hersenkrakers en muzikale vragen horen er ook bij. Het is dus belangrijk dat je een team samenstelt met verschillende kwaliteiten,” zeggen de organisatoren. ,,Je kunt meedoen met je familie, met de straat, de kerk of bijvoorbeeld de sportvereniging. Je mag zelf een team samenstellen,” vertelt Bert Onderweegs. Ook moet er rekening gehouden worden met een aantal doe-opdrachten en er komt een mystery-vraag. De antwoorden op de vragen moeten dezelfde avond om uiterlijk om half twaalf ’s avonds weer ingeleverd worden. De oorsprong van dit quiz-fenomeen ligt in het dorp Berghem, vlakbij Oss. Vijftien jaar geleden werd daar de eerste editie gespeeld. Tien jaar later waren er in Nederland een tiental organisaties bezig om het concept uit te rollen. Pas de laatste jaren zie je de dorpsquizzen in het land oppoppen. Inmiddels wordt het in zo’n honderdvijftig dorpen gespeeld.

Unox muts

De organisatie heeft natuurlijk gekeken wat andere plaatsen voor opdrachten hebben bedacht. Zo moesten de teams in Udenhout met Unox muts op en laarzen aan naar het plaatselijke zwembad om een blok ijs met een fluitje erin te ontdooien. Wie het eerst floot, kreeg de meeste punten. ,,Die vraag hebben wij er natuurlijk niet in gestopt,” verklapt Onderweegs. Wat er wel in komt, wil de organisatie niet kwijt. ,,Maar we gaan ook hints geven via sociale media. Het wordt dus opletten geblazen,” waarschuwen de organisatoren, die deze week samen op de foto gingen.