Afdrukken

‘Hoop op eind van roerige tijden’

ERMELO - Zaterdagavond was weer de traditionele brandweeravond. De avond waarop diploma’s, oorkondes en penningen worden uitgereikt. Dit jaar werd het toch wel meer bijzonder dan voorgaande jaren. Het regende namelijk Koninklijke Onderscheidingen. 

Gelukkig waren er in 2019 geen ernstige incidenten waarbij de brandweer nodig was. Hooguit wat uitrukken voor kleine en middenbranden, auto-ongevallen en uitruk van de zaagploegen, die allen in verhouding staan met vorig jaar. ,,Het was een roerig jaar,’’ meldde burgemeester André Baars. Niet alleen in VNOG-verband, maar ook op de Ermelose brandweerpost. ,,Het VNOG heeft moeten reorganiseren en hierbij moesten pijnlijke besluiten worden genomen. De contouren van deze maatregelen zijn minder materieel en minder toeters en bellen in de organisatie. Kort gezegd: weer terug naar de basis. De middelen die vrijkomen door besparing op materieel worden ingezet voor scholing en op peil houden van het korps. Elk korps binnen de VNOG was een eiland geworden en dat kan natuurlijk niet als je een samenwerkingsorganisatie bent. Bij de aanpassingen wordt gekeken naar het verleden. En ja, de keuzes doen pijn, maar zijn ook heel erg nodig om de brandweer op peil te houden. Ik denk dat wat er voor Ermelo uitgekomen is een goed acceptabel compromis is, waarbij de post op een goede manier ingezet kan worden. Zijn we er al? Nee, want er wordt door acties van andere posten nog volop geprobeerd taken en materieel af te snoepen van andere posten. In januari neemt het bestuur hierover een definitief besluit.’’ Het was overigens dit jaar ook roerig in het eigen Ermelose korps. Baars: ,,Ik hoop dat we in 2020 een brandweerkorps hebben in Ermelo dat zich volop kan concentreren waarvoor ze zijn en dat ieder z’n inzet levert die het korps nodig heeft.’’

Regels veranderen

Interim Postcommandant Henk Plas mocht enkele brandweerlieden toespreken en voorzien van oorkondes en penningen. De brandweerpenningen werden uitgereikt aan Jean Paul Hendriks (12,5 jaar dienst), Sjoerd van ’t Hof (12, 5 jaar dienst) Marcel van Looijengoed (22 jaar dienst) en Jan Staal (35 jaar dienst). Van Looijengoed, Staal, Marco van Beek en Jan van Drie zijn dit jaar gestopt met hun actieve dienst bij de Ermelose brandweer. Daarna reikte Baars namens de Majesteit, door tussenkomst van de minister van Veiligheid en Justitie de versierselen uit voor Lid in de Orde van Oranje Nassau aan Marcel v Looijengoed, Jan van Drie en Jan Staal. Omdat de regels voor een Koninklijke Onderscheidingen voor brandweerlieden volgend jaar gaat veranderen, en het niet meer vanzelfsprekend is dat bij twintig jaar trouwe dienst er een KO wordt uitgereikt, heeft Baars, net zoals meerdere korpsen in de regio alvast een KO aangevraagd voor die brandweerlieden die anders de komende jaren een lintje zouden krijgen. Dus ontvingen gisteravond ook Harm Teunissen (27 jaar dienst), Jurjen Bast (25 jaar dienst), Adriaan Korteweg (23 jaar dienst), Marinus Kamphorst (22 jaar dienst) en Wouter van de Hoek (21 jaar dienst) uit handen van Baars een Koninklijke Onderscheiding.