Afdrukken

Veel belangstelling voor verhalen in Het Pakhuis

ERMELO - Enorm veel belangstelling was er deze week voor museum Het Pakhuis in Ermelo. De tentoonstelling Verborgen Brieven trekt bezoekers uit het hele land. Jong en oud kwamen naar het museum om te luisteren naar verhalen uit de Tweede Wereldoorlog.

Museumdirecteur Germa Greving is blij verrast. Woensdag mocht ze het verhaal over Eva en Bram Beem en de 61 kinderbrieven vertellen bij Omroep Gelderland. ,,Een mooie promotie!" reageert ze. ,,En dat werkt natuurlijk ook door in bezoekersaantallen. Daarnaast hadden we ook de hele week gasten in het museum met een eigen verhaal. Zij hebben 'koffers vol verhalen' geopend: verhalen over dingen stiekem doen zoals onderduikers in huis hebben of hout zagen in het bos, verhalen over de illegale drukkerij, over geheimtaal en over eten in oorlogstijd."

Herinneringen

De indrukwekkende tentoonstelling, geheel in het teken van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding, trok de afgelopen maanden al veel bezoekers, maar tijdens de Voorjaarsvakantie was het aantal overweldigend. ,,Het is bijzonder om te zien hoe goed het verhaal door de combinatie met een spel, een doe-activiteit of door iets te proeven van vroeger, blijft hangen," aldus Greving. Vorige week gaf de museumdirecteur ook een lezing in Leeuwarden, de stad waar Eva en Bram Beem tot de oorlog woonden. Door die lezing kwam ze ook in contact met mensen die de familie gekent hebben. ,,Dit verhaal roept zoveel herinneringen op. Dat maakt het zo bijzonder." Niet voor niets bestempelt de Anne Frankstichting het als een 'Ermelose Anne Frank'. 

Wecken

Donderdag was ondernemer Herman Bolhuis in het museum om over de drukkerij in oorlogstijd te vertellen. Ook mochten de kinderen een persoonsbewijs vervalsen. Andere namen verzinnen, de juiste informatie op de juiste plek: met veel aandacht en precisie werd de klus geklaard. Vandaag namen Evert en Alie van de Beek bezoekers mee terug naar de boerderij tijdens de Tweede Wereldoorlog. Greving: ,,Evert verhaalde over hoe hij tonnetje rond werd door alle volvette producten. Alie vertelde de kinderen stap voor stap hoe je voedsel kon bewaren door te wecken. Voor veel (groot)-ouders was het een feest van herkenning." Natuurlijk werd er op het eind van de rit geproefd van gerechten van toen: broodpap en ‘rijst in de bun’ met ham en worst. ,,De kinderen kwamen meerdere keren terug met hun bordje om nog wat te proeven," aldus de museumdirecteur.

Leeftijd overstijgend

Terwijl kinderen al fietsend met een dynamo zorgen voor licht, vertellen grootouders over hun kinderjaren. ,,Het is prachtig om te zien hoe generaties samenkomen in het verhaal over de Tweede Wereldoorlog," zegt Germa Greving. ,,Mensen die tijdens de oorlog zelf kind waren of alleen de verhalen van hun ouders kennen, delen hun kennis met de kinderen van nu." Zo zaten Jan Paulus en Hans van Dijk dinsdagmiddag samen met kinderen in de schuilplaats en hebben ‘stiekem’ bomen omgezaagd in het museum. ,,Erg waardevol om te zien hoe deze verhalen leeftijden overstijgen en mensen samenbrengen," stelt de museumdirecteur. www.hetpakhuisermelo.nl