Afdrukken

Inkomen bijbaantje weg door corona

ERMELO - Het kabinet heeft tal van steunmaatregelen voor het bedrijfsleven in het leven geroepen om te helpen bij de economische problemen. Wat nog nauwelijks zichtbaar is, zijn de financiële consequenties voor studenten. Deze jongeren werken vaak met flexcontracten en lopen nu hun inkomsten mis. Zij krijgen niet doorbetaald nu werkgevers - vaak horeca - de deuren hebben moeten sluiten. Voor de meesten is dit geld broodnodig.

Ermelo van NU deed onderzoek naar de ontstane situatie. Bijna 43% van de ondervraagde jongeren werkt normaal gesproken in de horeca. 15% is afhankelijk van de evenementenbranche. Deze studenten zitten nu veelal thuis zonder enige compensatie vanuit de werkgever. Een aantal (52%) kan nog rondkomen, Eenderde kan niet meer sparen, bijvoorbeeld voor collegegeld of vakantie.

Relativeren

De meeste studenten kunnen goed relativeren en weten dat dit niet in verhouding staat met de financiële zorgen van ondernemers. Toch kan dit op langere termijn leiden tot hogere studieleningen. Immers er is veel onzekerheid. Veel evenementen worden afgelast, festiviteiten in april en mei lijken volledig op losse schroeven te staan. De horeca en de evenementenbranche worden keihard geraakt en het is onbekend nog hoe lang deze jongeren zonder werk zitten. Overigens hebben de ondervraagde jongeren allemaal begrip voor de situatie. Sommigen maken zich meer zorgen. Lisa: ,,Er is nog grote onduidelijkheid. Mijn werkgever is nog aan het kijken of ik doorbetaald kan krijgen via de nieuwe regeling die zojuist is vrijgegeven.” Ook Nanda spreekt veel bezorgde studenten: ,,Wij hebben de inkomsten ook nodig. Een aantal studenten kan deels nog een beroep doen op ouders. Maar financiële problemen kunnen ook gevolgen hebben voor de studie.” De uitslag van het onderzoek laat zien dat 85% van de jongeren geen compensatie krijgt. ,,Als dit langer gaat duren, bijvoorbeeld tot de zomer, dan kan ik mijn huur niet meer betalen,” aldus een student die liever anoniem wil blijven.