Afdrukken

Nieuwe school in wijk Veldwijk?

ERMELO - Terwijl kinderen momenteel thuisonderwijs krijgen, maakt de gemeente Ermelo een integraal huisvestingsplan voor het onderwijs. Dit huisvestingsplan is eind oktober 2019 besproken met de schoolbesturen. Voor de VPCO ligt de hoogste prioriteit bij het uitbreiden van basisschool De Klokbeker en het afstoten van de dependance aan het Pretoriusplein. Het gebouw aan het Pretoriusplein is een slecht gebouw, daarnaast wordt dit plein anders ingericht.

Ondanks de coronaperikelen gaat de verbouwing van openbare basisschool De Cantharel gewoon door. De uitbreiding van de lokalen was hard nodig. Inmiddels zijn de vloeren voor de nieuwe lesruimtes gestort. Tegelijkertijd wordt er bij de Goede Herdersschool een geheel nieuw schoolgebouw gerealiseerd. De RK Prins Willem Alexanderschool heeft een half jaar geleden de nieuwe school op het Pretoriusplein geopend. Toch zijn er ook een aantal Ermelose schoolgebouwen die dateren uit de jaren ‘70. Deze zijn voor het grootste gedeelte boekhoudkundig afgeschreven. Dat wil niet zeggen dat de scholen bouwtechnisch zijn afgeschreven., maar dat betekent wel dat de gemeente en schoolbesturen een besluit moeten nemen over de huisvesting. Ook is de locatie van de scholen een punt van aandacht. Wanneer de nieuwe wijk Veldwijk gerealiseerd wordt, is er ruimte voor maatschappelijke voorzieningen. Dat zou een school kunnen zijn. In deze nieuwe wijk komen naar verwachting op het piekmoment 192 leerlingen. Dit aantal leerlingen is te weinig om daar een zelfstandige basisschool te stichten. De norm voor de gemeente staat op 200 leerlingen. De consequentie is dat deze leerlingen zich verspreiden over de aanwezige basisscholen. Een andere optie zou zijn dat een van de basisscholen in het centrum van Ermelo verhuist naar de nieuwe wijk. Dit moet verder worden uitgewerkt door de werkgroep huisvesting.

Wetgeving

In het huisvestingsplan zijn investeringen opgenomen met betrekking tot renovatie van scholen. Hiermee moet de levensduur van de gebouwen met minimaal 25 jaar worden verlengd. Renovatie is echter nog geen voorziening in de onderwijshuisvesting. De gemeente is verantwoordelijk voor nieuwbouw en uitbreiding van scholen. Al geruime tijd wordt gesproken over het begrip renovatie en wie daarvoor verantwoordelijk is. Daarom is de wens de wetgeving hiervoor aan te passen. Het Kabinet is ermee akkoord gegaan. Gevraagd wordt aan gemeenten en schoolbesturen om al wel hier naar te handelen. Het college van B&W legt het integraal huisvestingplan onderwijs ter vaststelling voor aan de raad. De financiële uitwerking wordt de komende jaren meegenomen ter besluitvorming.