Afdrukken

Raamverhalen van jonge Ermelose ondernemers

ERMELO – Het coronavirus heeft voor veel mensen het dagelijks leven veranderd. Ook zelfstandig ondernemers hebben ineens een andere agenda. In de serie Raamverhalen geven we een kijkje in het leven van een aantal Ermelose ondernemers in coronatijd. Vandaag het Raamverhaal van Lisanne Veldman. Zij is inmiddels zes jaar eigenaar van Muziekpraktijk Modulatie. Een praktijk waar kinderen en jongeren terecht kunnen voor therapie en begeleiding.

Met haar opleiding als neurologisch muziektherapeut, kindercoach en autisme specialist is er veel mogelijk en de hulpvraag van cliënten heel divers. Daarnaast werkt zij als onderaannemer voor de praktijk Autisme Spiegel. Verder is deze jonge ondernemer actief in de muziekwereld, in haar kerk Mozaïek033 en geniet ze van hardlopen door het bos en op reis gaan. ,,Met een kleine van 1,5 en een verhuizing in het vooruitzicht, valt er ondanks de coronatijd genoeg te doen,’’ zegt Veldman lachend.

Kansen

En toen kwamen daar de richtlijnen van het RIVM. ,,Binnen het uur waren bijna al mijn afspraken afgezegd. Die zag ik niet aankomen en dat hakte er wel even in. Toch begreep ik het goed want veel cliënten ervaren angst. Niet direct vanwege een mogelijke besmetting maar ze weten niet waar ze aan toe zijn. Alle structuur viel weg, geen school meer, externe activiteiten die geannuleerd werden. Heftig voor iemand met autisme om dan de dag door te komen." Toch zag Veldman daar juist de kans om iets te kunnen betekenen voor haar cliënten. Telefonisch contact of videobellen om op afstand begeleiding te bieden. Gedurende de weken bleek dat dit contact met name voor ouders belangrijk was. Ze ondersteunt de ouders in hoe zij structuur kunnen bieden aan hun kind of tiener thuis. Veldman vindt het heftig voor ouders en cliënten, ,,Het is een hele omschakeling en er wordt veel van hen gevraagd.’’

Uitdaging

Op afstand begeleiding bieden, vraagt een andere manier van kijken, goed luisteren en inspelen op de hulpvraag. Daar ligt soms echt de uitdaging geeft Veldman aan. ,,In een één op één sessie zit de cliënt voor me, lees ik emoties af van het gezicht, zie ik aan een beweging of houding wat er in hem of haar omgaat. Dat is nu even anders en vraagt van mij als therapeut en begeleider een andere manier van kijken." Veldman geeft aan dat ze ook een hoop leert van deze periode en dat het haar uitdaagt om op een creatieve manier haar sessies vorm te geven.

Thuiswerken

Maar de uitdaging ligt niet alleen in de begeleiding maar ook in het thuis werken. Met een kleintje thuis en een man die fulltime werkt is het soms zoeken naar balans. Veldman begint te lachen en vertelt: ,,Ik zat laatst in een telefonisch gesprek en mijn man in een meeting, mijn zoontje liep rond en dacht dat het een perfect moment was om met zijn drumstokken op de tafel te gaan slaan. Tja leg dan maar eens uit dat dat niet zo handig is.’’ Verder gaat Veldman verhuizen en komt er een droom uit: een eigen praktijkruimte. Dat biedt nog meer mogelijkheden voor haar praktijk.

Hoop

Maar ondanks deze ontwikkelingen en de tijd waar we inzitten geniet de jonge ondernemer ontzettend van alles. ,,Dat klinkt misschien gek,’’ reageert Veldman, ,,maar ik probeer anders te kijken. Ik heb meer gezinstijd, ik zie elke ontwikkeling van onze zoon en doordat we niet naar de kerk kunnen, maak ik nu elke week met een team een live dienst voor kinderen. Ik facetime met mijn grootmoeder en ondertussen plant mijn zoon een kus op de ipad. Het zijn de kleine dingen waar ik zo intens van geniet. Hoe mensen met elkaar omgaan, de initiatieven die ontstaan, het geeft mij zoveel hoop. Waar laat ik mij door leiden, angst of hoop? Ik kies voor hoop, zowel privé als zakelijk!"

Dit raam-interview is de zesde uit een reeks. De eerste, tweede, derde, vierde en vijfde kun je hier vinden. Het is een initiatief van een aantal jonge Ermelose ondernemers in samenwerking met Ermelo van NU.