Afdrukken

Neerslagtekort door droog en warm voorjaar

ERMELO/ REGIO - Vanaf maandag geldt er in grote delen van het gebied van Waterschap Vallei en Veluwe een verbod op het onttrekken uit oppervlaktewater. Het droogvallen van oppervlaktewateren zoals beken en sloten en daling van het grondwaterpeil leidt tot allerlei ongewenste effecten. Bijvoorbeeld een verslechtering van de waterkwaliteit, dode vissen en schade aan natuur, landbouw, gebouwen en infrastructuur.

Om deze schade zoveel mogelijk te beperken en de grondwaterstand zo lang mogelijk op peil te houden, mag er daarom in die gebieden vanaf nu geen oppervlaktewater meer onttrokken worden in grote delen van het beheergebied. Het verbod geldt dus met name op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug. 

Waterschap handhaaft waar nodig

Het onttrekkingsverbod gaat maandag 18 mei in voor een onbepaalde looptijd. Vanaf maandag controleert en handhaaft het waterschap waar nodig. Door een droog en warm voorjaar met veel wind is er vooral door verdamping in korte tijd een flink neerslagtekort ontstaan, meer nog dan in de voorgaande droge jaren. Landelijke cijfers laten zien dat er inmiddels 93 mm neerslagtekort is (dit wil zeggen minder regen is gevallen dan er verdampt). En de prognose voor komende weken is dat dit oploopt richting een tekort van meer dan 110 mm. Hierdoor ontstaat er een tekort aan vocht in de bodem terwijl het groeiseizoen nog maar net begonnen is. Dit terwijl de winter juist zacht en nat was. Er viel circa 245 mm regen deze winter terwijl dit in een gemiddelde winter 195 mm is. Het grondwater was dan ook in bijna het gehele gebied aangevuld tot normaal niveau.

Spaarzaam

Spaarzaam en zorgvuldig omgaan met onze kostbare zoetwatervoorraad wordt steeds urgenter. Door verdamping en onttrekkingen neemt het waterverbruik toe.