Afdrukken

Vitrines vervolg op verhalenproject

ERMELO - Vrijdagmorgen onthulde wethouder Hans de Haan twee vitrines in de winkelstraat. Deze vitrines zijn gevuld met Romeinse voorwerpen afkomstig uit Museum Het Pakhuis. ,,De teerling is geworpen,” zei wethouder Hans de Haan. ,,Ik denk dat we hiermee een interessante toevoeging hebben aan wat er in deze gemeente te bieden is voor de willekeurige voorbijganger die duidelijk maken wat deze gemeente is en wat je er kunt vinden.”

Beide vitrines hebben een eigen karakter. ,,Zo loop je letterlijk tegen de Romeinse geschiedenis aan,” vult Germa Greving, museumdirecteur aan. ,,Je ziet iets uit het dagelijks leven uit die tijd, maar ook het verhaal van het Romeinse legioen dat meermalen Ermelo bezocht, is te zien. ,,De twee vitrines zijn de start van het vervolg op het eerdere verhalenproject in de winkelstraat: Blik op Ermelo.”

Verhalen

Blik op Ermelo is bedoeld om verhalen van Ermelo tegen te komen op straat. Je werpt onverwacht en ongepland een blik op het verleden. In 2019 was de Enk 1 gevuld met het verhaal over de Ermelose ondernemers in de jaren '50 en '60. Verschillende winkeliers in de Stationsstraat haakten hierbij aan door bijzondere voorwerpen uit hun eigen zaak in de etalage te zetten of hun terras met oude foto's aan te kleden. Greving: ,,Zo ging het winkelend publiek even terug naar toen en las plots een leuk verhaal.” De invulling van de vitrines zal thematisch wisselen. De wethouder ziet bijvoorbeeld graag een prehistorische invulling, maar ook de Middeleeuwen zullen zeker aan bod komen.

Grafheuvels

De gemeente Ermelo wil het centrum aantrekkelijker maken. ,,Er is veel geïnvesteerd in de bestrating, nu moet er ook meer beleving komen,” stelt De Haan. Ermelo is de gemeente met de meeste grafheuvels. Wat de wethouder betreft mag dat breder uitgedragen worden. Ook hoopt hij op niet al te lange termijn Romeinse muurschilderingen op gevels te realiseren. Kleine steentjes waarmee de geschiedenis van dit gebied beter zichtbaar wordt. ,,En natuurlijk hoop ik dat mensen ook museum Het Pakhuis gaan bezoeken,” aldus een trotse wethouder.