Afdrukken

Ermelose Rachel gezicht van landelijke campagne 

ERMELO - Het coronavirus heeft Nederland hard geraakt. Onder mensen met een handicap komt corona echter dubbel zo hard aan. Niet alleen duurt het isolement waarin zij noodgedwongen verkeren veel langer dan voor minder kwetsbare Nederlanders. Ook staat essentiële hulp voor mensen met een handicap op de tocht. De Ermelose Rachel Schelleman (33) weet er alles van. Zij is het gezicht van een landelijke campagne waarmee HandicapNL aandacht vraagt voor de impact van corona op mensen met een handicap.

Rachel Schelleman voelt zich eenzamer dan ooit: ,,Ik heb niet eens iemand om afstand van te houden," aldus Schelleman. Koning Willem-Alexander benoemde het onlangs in de Troonrede: 'Corona raakt ons allemaal. Mensen met een beperking vaak nog harder dan anderen'. Daniëlle Schutgens, directeur van HandicapNL, ziet dat in de praktijk. ,,Er is inderdaad nog zó veel onnodige pijn. Wij zien al jaren een groeiende eenzaamheid. Daar komt nu bij dat mensen bang zijn om in de steek gelaten te worden, om nooit meer onderdeel van de maatschappij te kunnen zijn. Corona legt een hardnekkig isolement bloot," aldus Schutgens.

Niemand om afstand van te houden

Schelleman weet er alles van. Door onder andere een verlamd middenrif, astma en een zeldzame aandoening heeft ze dagelijks zuurstof en sondevoeding nodig. ,,Men heeft het over de 1,5 metersamenleving, maar ik heb niet eens iemand om afstand van te houden." Vanwege haar lage energieniveau was het altijd al moeilijk om vriendschappen te maken en te onderhouden. ,,Nu de regels versoepeld zijn en het leven voor de meeste Nederlanders weer wat veiliger en gezelliger wordt, wordt dat van mij nóg gevaarlijker en eenzamer dan het al was," zo vertelt de Ermelose.

Hulp

Sinds november 2019 woont Rachel Schelleman zelfstandig in Ermelo en regelt ze haar hulp zelf via een PGB. Elke ochtend wordt ze geholpen bij het opstaan, bij het douchen, wassen, aankleden en het huishouden. ,,Rond half 11 gaat de hulp weg, plof ik op de bank en daar zit ik dan de rest van de dag. Totdat de hulp 's avonds weer komt om mij klaar te maken om naar bed te gaan."

Kwetsbaar 

Rachel Schelleman behoort tot de grote groep kwetsbare mensen voor wie covid-19 een enorm risico is. ,,Ook al ben ik niet bejaard, alle dingen waar ik blij van word, zijn voor mij nu extra riskant: naar buiten gaan, vrienden opzoeken, vrijwilligerswerk doen, samenzijn... Daarom zit ik thuis, alleen. Nu de regels versoepeld zijn en het leven voor de meeste Nederlanders weer wat veiliger en gezelliger wordt, wordt dat van mij juist gevaarlijker en eenzamer."

Projecten onder druk

Om aandacht te vragen voor de situatie van de Ermelose en twee miljoen andere Nederlanders met een handicap, is HandicapNL vandaag een landelijke campagne gestart. Ook wordt er deze week zoveel mogelijk geld opgehaald. HandicapNL gaat langs de deuren met een collectebus, maar door het coronavirus met veel minder vrijwilligers. ,,Als Nederland niet massaal doneert via collectebus, QR-codes en SMS, staan veel projecten voor mensen met een handicap onder druk," aldus Schutgens. ,,Zonder donaties geen revalidatietrainingen, vriendschapsprojecten of ondersteuning van mantelzorgers. Het is noodzakelijke hulp die niemand anders oppakt."

Online en virtueel verbonden

Naast de klassieke deur-collecte zullen naar verwachting veel mensen digitaal collecteren. Op zondag 27 september organiseert HandicapNL de virtuele Collecte[Run]. Meerdere bekende Nederlanders, zoals DJ Jeroen Post, zanger Charly Luske, wereldkampioen schaatsen Patrick Roest en Youtuber Rutger Schipper doen mee.