Afdrukken

Kersttraditie gesneuveld door bezuiniging? 

ERMELO – De kerstboom op het Pauwenplein is gesneuveld als bezuiniging. Waar er hard gewerkt wordt aan een mooiere winkelstraat, waar er enorm veel geld gestopt wordt in chinees hardsteen, ontbreekt een grote groene boom met lichtjes in het hart.

Jarenlang verzorgde de gemeente Ermelo in december op drie plaatsen een kerstboom. Eén bij de entree van het dorp, de rotonde. Deze plek is inmiddels ingenomen door de pauw van John Spek en de kerstboom is nu geworteld op 't Weitje. De tweede boom staat rechts van de ingang van het gemeentehuis. Sfeervol bij de Nieuwjaarsreceptie als honderden mensen het gemeentehuis bezoeken, maar rond de Kerst is deze plek een van de minst bezochte straten van Ermelo, zeker vanwege de beperkte openingstijden van het gemeentehuis. De derde dorpskerstboom stond traditiegetrouw op het Pauwenplein. Bij navraag op het gemeentehuis waar deze boom gebleven is, verwijst de ambtenaar naar het Centrum Management.

Minachting

De kerstboom op het Pauwenplein was tot drie jaar geleden onderdeel van de Rotary-actie 'Sterren stralen'. De boom was decor van activiteiten op het plein. Nu gaat het wellicht te ver om te zeggen dat áls de kerstboom er gestaan had de koopavonden beter waren bezocht. Maar misschien had de verlichte boom er voor kunnen zorgen dat de bronzen Beer beter zichtbaar was voor de chauffeur die twee weken geleden met zijn vrachtwagen het geschenk van dokter Anneveld omver reed. Maar wie heeft besloten dat deze kerstboom weggesaneerd werd? ,,Ik snap er niks van," zegt Henk van Malkenhorst, voorzitter van het Centrum Management. ,,Ik noem het minachting naar de Ermelose bevolking dat juist deze boom niet is geplaatst." Er is met de gemeente gesproken over de kerstboom. ,,Maar dat heeft betrekking op volgend jaar!" Daar wordt volgens de voorzitter begin 2015 over doorgepraat. Van Malkenhorst was niet op de hoogte van een 'bezuinigingsmaatregel' waarbij de boom zou 'sneuvelen'. ,,Dan waren we wel in actie gekomen," zegt hij. De voorzitter ziet het ook echt als een gemiste kans en heeft er veel vragen over gekregen. ,,We proberen met zijn allen, en de gemeente voorop, het centrum mooi te maken. Dan moet je zoiets essentieels als een kerstboom niet weglaten."

Kerstverlichting

Er zijn ditmaal dus geen lampjes ontstoken en winkeliers noemen het een groot gemis. ,,Wij zijn hierover ook niet geïnformeerd," zeggen ondernemers unaniem. Heeft het Centrum Management er actie op ondernomen? ,,Nee," zegt Van Malkenhorst. ,,Natuurlijk had ik een mail kunnen sturen, maar dit is een stil protest." Een klein onderzoek maakt duidelijk dat de kerstverlichting destijds geschonken is door de Rotary aan de Ondernemers Vereniging Ermelo (OVE). Die is er dus en hoeft niet te worden aangeschaft. In dit bosrijke dorp moet toch een kerstboom te scoren zijn, zou je denken. Drie jaar geleden schonk de OVE zelfs een Veluwse kerstboom aan Hasselt, de plek waar voormalig wethouder Eddy Bilder burgemeester werd. Eén ding is duidelijk: het ontbreken van de kerstboom op het Pauwenplein is grote armoede. Een beslissing van een ambtenaar die niet in Ermelo woont, werkt en winkelt? Of was dit een voorbeeld waar burgerinitiatief op zijn plaats zou zijn geweest?