Afdrukken

Vaagtaal

ERMELO - Het rapportje heet ‘Niemand op de reservebank’ en de ondertitel is ‘meedoen, leren en werken’. Op de voorpagina staat een foto van een échte reservebank, in spiegelbeeld! Dat is wel jammer maar niet heel erg. Zo begrijpen we in ieder geval dat er haast mee is gemaakt, dat er een flinke tijdsdruk was en dat je dus niet moet zeuren over een fout geplaatste foto.

Raar trouwens, dat het bordje Gasten wel goed staat en de reclameborden niet. Het rapportje gaat over werklozen, die straks weer aan de slag gaan, dankzij opeens slim netwerkende ondernemers, goed samenwerkende account-managers, ondersteund door maatschappelijke ambassadeurs(?), geholpen door een ontwikkelcentrum en een backoffice dat participatiecoaches, die als spinnen in het web (jatatatataah.....) regierol vervullen (jatatatataaah....) en tenslotte niemand meer op de reservebank! OK, misschien is dat wat erg kort samengevat, maar toch klopt het redelijk en daar ben ik best trots op. Eigenlijk komt het erop neer dat alle werklozen binnenkort een betaalde baan, vrijwilligerswerk, óf een stevige strafkorting hebben. Wethoudster Heutink zei zelf, dat het stuk vol staat met ‘vaagtaal’, maar ze gaat er gelukkig wel heel concreet mee aan de slag. Ik ben benieuwd wat dat betekent.

Luchtfietserij

VVD-raadslid Hugo Weidema noemde het luchtfietserij. Ik ben het niet heel vaak met de VVD eens maar in dit geval geef ik ze groot gelijk. Het is nogal ambitieus om niemand op de reservebank te willen hebben en waarschijnlijk ook niet praktisch. Het plan zegt niets over hoeveel dat gaat kosten en ook niet over de hoogte van de reïntegratie-budgetten. Hoe ambitieus moet je eigenlijk zijn met een arbeidsmarkt, die nog steeds meer mensen aan de kant zet, dan ze aanneemt? Een arbeidsmarkt, die alles automatiseert wat geautomatiseerd kan worden? Een arbeidsmarkt die alleen nog functies vraagt, waarvoor een schort, hesje of uniform gedragen moet worden? Ik vind het ook vreemd, dat er in het hele stuk niet gesproken wordt over de woorden zelfredzaamheid, eigen initiatief en ondernemerschap. Of zijn die woorden inmiddels al niet modern meer? Vreemd dat mensen met een uitkering nog steeds geen eigen bedrijf mogen beginnen, zodat ze langzaamaan zelfstandig kunnen worden? Vreemd, dat vrijwilligers geen betaalde arbeid mogen verdringen, maar wel door de overheid aangemoedigd worden om gaten te dichten in het welzijnswerk. Gaten, die door diezelfde overheid veroorzaakt zijn.

Ouderwets

Vreemd ook dat de sociale dienst een heel belangrijke rol heeft in de uitvoering. Die staat nu eenmaal niet bekend als een slimme of flexibele organisatie. ‘Niemand op de reservebank is dus eigenlijk vooral een verschrikkelijk ouderwetse nota! Is dat nou het beste wat op dit moment bedacht kon worden? Waarschijnlijk wel. Het lijkt me sterk, dat de wethoudster luid tierend een eerdere versie van tafel heeft geveegd. Ze is er immers juist zo trots op dat het nu al (5 maanden nadat de P-wet van kracht werd) op tafel ligt’. Ik denk zelfs dat zij het echt wel gezien heeft, die slordige foto. Of anders haar collega's in Harderwijk en Zeewolde wel, die hier net zo slim, net zo snel en net zo concreet mee aan de slag willen. In de haast om voor een appel en een ei werk te maken van werk is dat een narrig detail: een passend symbool voor narrig beleid.....

Bert Vermaas