Afdrukken

Afspraak is afspraak

ERMELO – De appel valt niet ver van de boom? Nou nee, de boom viel deze keer om. Niet omdat hij oud was, want hij stond er pas een half jaar. Nee, de boom is omgezaagd, gewoon-door-midden-gezaagd. Iemand heeft middenin de nacht een zaag gepakt en heeft in het centrum van Ermelo een boom doormidden gezaagd. Vandalisme? ja dahaaag! Dit is meer dan vandalisme. Tamelijk zinloos dan? Ja dat zeker, tot je het in verband brengt met andere lopende zaken in de buurt.

Meestal is het rustig op de hoek van de Dirk Staalweg en geniet men van een drankje en een patatje. Maar bij tijd en wijlen gaat het mis. Ik lijk wel een oude man als ik het heb over vroeger, want toen was het echt onrustig in de horeca. Gedoe, geschreeuw op straat, van die jongetjes die interessant liepen te doen en voor je auto sprongen als je 't waagde om om 3 uur 's nachts door de Stationsstraat te rijden om je dochter op te halen. Dat was niet leuk, 't was intimiderend - en dan zeg ik het nog voorzichtig. Maar die jongetjes zijn weg, de overlast is enorm verminderd en dat komt door het horecaconvenant.

Rotte appels

Als horecaondernemer heb je te zorgen dat het rustig is rond je zaak en als je je daar niet aan houdt, dan krijg je op je kop. Een vechtpartij, geluidsoverlast? Wordt niet toegestaan, de burgemeester kan zelfs je zaak sluiten. En alle ondernemers houden zich hieraan. Nou ja, de wijkagenten zijn over het algemeen tevreden, men kent slechts twee ‘rotte appels’, twee ondernemers die ver over de (decibel)grenzen gaan en de regelgeving aan hun laars lappen.

Vlammen

Tot het echt mis gaat, lijkt zo’n convenant, dat overigens openbaar is, te werken. Dat lijkt het hoor, want wat gebeurt er als een kroegbaas zelf gaat vechten in een andere kroeg? Of wanneer de man achter de tap zelf te diep in het glaasje heeft gekeken? Of als er ineens een Fiat500 in vlammen opgaat? En nu gaat er ook nog eens een boom om, ruim na de zomerstorm. Dat is geen toeval, alles wijst één kant op. Dus...? Hoe moeilijk is het?
Het convenant gaat erover dat je als horecabaas een voorbeeldfunctie hebt en dat kids veilig en ongestoord uit kunnen gaan, dat er niet geknokt wordt, en dat er zeker geen brand gesticht wordt. Laatst ging die Fiat dus in de fik en werd de belendende horecabaas vastgezet, en zijn tent ging een week dicht. De letter en de geest van het convenant zijn helder: je mag er niet meer in. Dus de baas van die tent ook niet. Dus tent dicht. Maar dat gebeurt nu niet want de zaak is weer open, maar nu heeft opeens de hele Ermelose horeca last van intensievere regelgeving en strengere controles. Iedereen weet over wie het gaat, maar van enige soepelheid bij de gemeente is geen sprake meer. Argument? 'Intensieve controle op de naleving van het convenant'. Wat wil het gemeentebestuur hiermee zeggen? Ergens een rotte appel en de rest moet ervoor bloeden? Of ... doordat er een rotte appel is, wordt er verderop steviger gecontroleerd? Of wil het bestuur door intensieve controle bewijzen dat een uitgaansgelegenheid niet deugt zodat men de deur permanent op slot kan doen?

Man en paard

Maar zo werkt dat niet. Je noemt of man en paard of je houdt je snavel. 97% van de Ermelose horeca doet zijn stinkende best om een boterham te verdienen en het convenant na te leven. Nu gaat er een horecabaas over de schreef en opeens heeft iedereen last van controles en beperkingen. Maar dat was toch niet de bedoeling van de gemaakte afspraken? Als je af wilt van de rotte appel, dan moet je dat hardop zeggen en niet proberen om op deze manier precedenten scheppen. Bovendien, ook deze tent voorziet in een behoefte, heeft een vaste klantenkring.

Die boom helpt natuurlijk niet, dat is verwarrend. Hij stond tegenover Bar Twinns en dat roept de suggestie op dat er elders in het uitgaansgebied ook gedonder is. Wedje leggen? Die boom is een afleidingsmanoeuvre, iemand vindt dat hij teveel aandacht krijgt. Gelukkig is de waarheid vaak niet snel maar wel gestadig, het komt vanzelf aan het licht allemaal. In de tussentijd lijkt het mij dat we snelle conclusies moeten voorkomen. 97% van de Ermelose horeca is geweldig goed bezig, 3% veroorzaakt gedoe en gedonder. Dan zou ik me richten op die 3%. Met controles, camera's en boetes kom je al een heel end. En anders zet je maar een politiewagen voor de deur. Dan weet je precies wat er gebeurt zonder dat de rest er last van heeft. Voordeel? Je bent als gemeentebestuur tenminste duidelijk.