Afdrukken

Voorzitter BurgerBelangen geen mak lam

ERMELO - Afgelopen week hield de Ermelose Jongerenraad een enquête over het toekomstige zwembad en wij schreven daar een artikel over. Misschien was het de uitslag die BurgerBelangen Ermelo niet aansprak. Resultaat was in elk geval dat deze lokale partij het bericht via de sociale media bestempelde als fake news. Voorzitter Gerard Lam koos ervoor het op deze manier wereldkundig te maken. Voor mij stof om een nieuwe column te schrijven.

Juist BurgerBelangen Ermelo (lees: fractievoorzitter Bart van der Knaap) liet vorige maand in onze Lustrumkrant een artikel over fake news als trendwoord optekenen, ditmaal in relatie tot beïnvloeding van de publieke opinie. Maar het was toch juist de publieke opinie die we beschreven? Is Lam dan bang dat deze informatie onze democratie onder druk zet? Of was hij bang dat juist lokale politici nog eens achter hun oren zouden krabben?

Wankel evenwicht

Menig columnist heeft zich al gebogen over fake news. Ik citeer Herman Spinhof: ‘Het is een wankel evenwicht tussen het vrije woord en het bestempelen van nieuwsberichten als fake news. Zeker als een overheid zich daarin gaat mengen is het oppassen geblazen. Overheden dienen zich te onthouden van enige bemoeienis. Wantrouw autoriteiten en in het bijzonder overheden, want er steekt achter bijna alles wat overheden doen een machtsfactor.’ Ik geef het de lezers maar mee. Voor mij als journalist was het predikaat ‘fake nieuws’ nieuw en ik moet zeggen dat dat wel even binnenkwam. Zeker omdat het een Ermelose volksvertegenwoordiger was die dit zo bestempelde. Even als vergelijk: Trump doet kritische artikelen over hem vaak af als fake news. Hij noemt de media dan ook verschillende keren ‘de vijand van het volk’.

Beste smurf

Misschien moet ik dan het socialemediagebruik van meneer Lam eens onder de loep nemen. Immers hij is voorzitter en bekleedt in die zin een representatieve functie. Het vertrouwen in de journalistiek is, weet ik uit betrouwbare bronnen, enorm hoog. Het vertrouwen in de lokale politiek aanzienlijk lager. Natuurlijk weet ik ook dat 100% objectiviteit niet bestaat, berichtgeving is zeker gekleurd, maar nep is het niet. Hoe staat het met de commentaren van de voorzitter van BurgerBelangen Ermelo? ‘Boeren, burgers en buitenlui’, met die kreet ging hij de straat op in verkiezingstijd. Hij riep mensen op te kiezen voor eigen belangen en te stemmen op BurgerBelangen Ermelo. Nu een half jaar later spreekt hij nog altijd burgers toe. Soms een beetje boers. Een maand geleden maakte ik een wervend artikel om burgers deel te laten nemen aan het ‘maatschappelijk raadsprogramma’ en met raadsleden in gesprek te gaan. Iemand reageerde met de opmerking dat ‘ze’ toch niet luisteren. Gerard Lam antwoordde: ‘Beste smurf, dat komt omdat jij nog nooit ook maar iets zinnig te melden hebt.’ Hij deed er later nog een schepje bovenop door dezelfde persoon 'bromsmurf' te noemen en te reageren: ‘Wat ben ik blij dat niemand jou serieus neemt.’ En dat is voor een volksvertegenwoordiger op zijn zachtst gezegd niet zo slim.

Roeptoeteren

In verkiezingstijd ging Gerard Lam als dorpsomroeper de straat op. Alles voor de verkiezingsstrijd. Maar de tijd van roeptoeteren is voorbij. Ermelo heeft behoefte aan een verantwoordelijke politiek. Burgers hebben behoefte om gehoord te worden, ook als meningen niet aansluiten bij de beslissingen van de coalitiepartijen. Ermelo van NU is er om verschillende kanten van het verhaal te belichten. Deze column is niet bedoeld om iemand persoonlijk neer te sabelen, maar om de journalistieke vrijheid te waarborgen. En dat moet juist BurgerBelangen Ermelo aanspreken. Deze lokale partij noemde de verkiezingen een feest van de democratie. Het is de kunst deze woorden om te zetten in daden en daarbij hoort respect voor anderen. En, Gerard, vertrouwen moet je verdienen!

Natalie Overkamp