Afdrukken

Persvrijheid ook in Ermelo?

ERMELO – Steeds vaker ontstaan er situaties waarin het voor ons als lokale journalisten steeds lastiger wordt om nieuws te verslaan omdat we persoonlijk onder druk gezet worden iets niet te publiceren. Is er persvrijheid in Ermelo?

Uiteraard buigen we daar niet voor. Wij gaan voor eerlijk nieuws en hanteren de Code van de Raad van de Journalistiek. Daarin is het recht op informatie en vrije meningsuiting beschreven als een fundamenteel mensenrecht en een essentiële voorwaarde voor een democratische samenleving. De pers heeft het recht én de plicht om het publiek te informeren over zaken van maatschappelijk belang. Wij schrijven om mensen te informeren, brengen het verhaal en de gebeurtenis achter het verhaal. We schrijven niet om mensen te beschadigen. Soms zijn het overigens wel eens lastige afwegingen. Wij maken soms de keuze om artikelen niet te plaatsen of informatie niet te delen. Zeker wanneer het om privacygevoelige zaken gaat. Toch krijgen we steeds vaker te maken met chantage en machtsmisbruik wanneer we schrijven over bepaalde situaties. ‘Leiders’ proberen ons de mond te snoeren, maar daar willen we niet aan toegeven. Soms krijgen wij informatie omdat het nieuws sneller tot ons komt dan men wel eens denkt. We hebben tenslotte korte lijntjes met het Ermelose. Daardoor kunnen ‘leiders’ de grip op het nieuws verliezen.

Waakhond

Een van onze taken is de politieke waakhond te zijn. Daarom zetten we soms onze tanden in dossiers en vragen we door op onderwerpen. We zijn onafhankelijk, schrijven objectief, verifiëren en passen hoor en wederhoor toe. We máken geen nieuws, maar schrijven het. Dat het niet altijd leuk is, begrijpen we. Wanneer een winkel wordt geopend, krijgen we een uitnodiging om er over te schrijven. Wanneer diezelfde ondernemer failliet gaat, wil hij niet dat er over geschreven wordt. Dat is al vreemd, maar wat als zo’n ondernemer dreigt met juridische stappen als we het artikel niet verwijderen? Als een penningmeester een greep doet in de kas, is het menselijkerwijs niet leuk om er over te schrijven, maar we doen het wel. De gemeente maakt wekelijks persberichten, maar als we die steeds letterlijk overnemen, krijgen we wel ‘de slager die zijn eigen vlees keurt’. Alertheid is dus geboden. Dat is ons vak. Als een voetballer wordt binnengehaald, gebeurt dat met veel elan, wanneer een trainer opstapt, mogen we het niet (zelf) schrijven. En dáár gaat het mis.

Stadionverbod

Wat nou als een ‘leider’ dreigt met ontzegging van de toegang als we iets publiceren? Of een ondernemer dreigt met een proces als we bekend maken hoeveel subsidie (gemeenschapsgeld) is gebruikt? Of een beleidsmaker je de mond snoert tijdens een persbijeenkomst? Trump-achtige praktijken, alsof we in een land leven waar persvrijheid niet bestaat. Gelukkig gaat het nog om incidenten en is het geen dagelijkse kost. Maar we merken wel dat dit toeneemt en dat ‘leiders’ krampachtig grip willen houden op hun situatie. En stel nou dat we hieraan gaan toegeven? Dan gaat het van kwaad tot erger. Waar is de transparantie? En wie heeft wat te verbergen?

Vrijheid van meningsuiting

De Grondwet stelt dat journalisten onafhankelijk van machthebbers kunnen publiceren wat ze willen, zonder daarbij bang te zijn dat ze hierdoor bedreigingen ontvangen of met geweld te maken krijgen. Persvrijheid maakt deel uit van de vrijheid van meningsuiting. En zo is het ook in Ermelo. Voor ons is dit reden temeer om door te gaan met Ermelo van NU en we de berichtgeving naar de burgers kunnen blijven doen. Zo kunnen zij zelf een mening blijven vormen. We willen zelfs een tandje harder gaan lopen en er in 2019 nog een schepje bovenop doen. Uiteraard ontvangen we ook in het nieuwe jaar weer veel reacties en tips zodat we het samen kunnen doen. Ermelo van NU: van, voor en door Ermelo. Wij wensen iedereen een (h)eerlijk, maar vooral gezond 2019!