Afdrukken

'Volop kansen in elektrotechniek'

 ERMELO - Je biedt een keurig salaris, mogelijkheden tot het volgen van opleidingen, hebt leuke opdrachtgevers en een prima werksfeer. En tóch blijkt het in de elektrotechnische branche verrekte lastig de juiste medewerkers te vinden. Zo ook voor Gerco Jansen van Jansen Elektro & Beveiliging. 
 
De Ermelose ondernemer zoekt naar verklaringen: ,,Als er één branche is, die volop perspectieven voor de toekomst biedt, is het de elektrotechniek wel. En tóch is er een schreeuwend tekort aan vaklieden, vooral op mbo-niveau. Techniek was heel lang niet sexy. De jeugd koos, mede op advies van de ouders, voor een opleiding die garant stond voor een baan in een mooi pak. Ook scholen, overheden en bedrijfsleven deden er veel te weinig aan om de jeugd met goede voorlichting voor een job in de techniek te interesseren. Daar plukken we nu de wrange vruchten van. Door een gebrek aan afstemming tussen onderwijs en bedrijfsleven zijn er nu veel te weinig ‘handjes’. We hebben geen managers nodig, maar zitten te springen om mensen, die het prachtige werk op de werkvloer uitvoeren.” 


Volop uitdagingen


Jansen ziet ook positieve ontwikkelingen: ,,Alles wat met domotica te maken heeft, is een verrijking voor ons vak. Daarmee kun je op het gebied van bijv. comfort, veiligheid en energiereductie grote stappen maken. De uitdagingen liggen voor het oprapen. Gelukkig is de blik, waarmee tegen techniek wordt aangekeken, aan het veranderen. Maar dat heeft even tijd nodig. Onderwijs en bedrijfsleven weten elkaar steeds beter te vinden. Dicht bij huis is de oprichting van de Techniek Academie in Harderwijk daar een mooi voorbeeld van. Hoe dan ook, ik roep het graag nog een keer: elektrotechniek is een prachtig vak met uitstekende ontwikkelingskansen!”


Tja, en hoe zit het nu met de vacature(s)? ,,Ik ben nog steeds op zoek naar elektriciens, met name voor de utiliteitsbouw en de luxe woningbouw. Vaklieden, die goed zijn in het installeren, aanpassen en onderhouden van installaties op gebied van elektro, beveiliging en communicatie. Belangstellenden kunnen hun sollicitatie en CV mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..”