Afdrukken

Record aantal brouwerijen laten hun bieren proeven

 ERMELO - Veel mensen maken zich vandaag weer op voor het Bierfeest bij Burgbieren. De 22e editie begon gistermiddag, maar vandaag is het eigenlijke feest. Het is de organisatoren dit jaar eindelijk gelukt om de Putterweg af te mogen sluiten zodat er meer ruimte is voor de standhouders en bezoekers. 

Dit jaar mag voor het eerst de Putterweg worden afgesloten zodat er meer ruimte is voor de feestgangers. Jan van Wilgenburg: ,,Het is ons eindelijk gelukt, en ik ben er blij mee. Er moet wel één rijbaan openblijven voor de lijnbus, ambulance en aanwonenden, maar voor de rest is de weg dicht. Het geeft ons mogelijkheden om het geheel wat ruimer op te zetten. Voor een deel komen er tenten op de weg te staan.’’ Zoals elk jaar kunnen bezoeker een speciaal glas kopen om daarin het bier te laten tappen. Dat was dit jaar nog wel spannend. Tineke van Wilgenburg: ,,Een paar weken geleden bleek de leverancier failliet te zijn en moesten we acuut op zoek naar een andere leverancier. En dat viel niet mee. Uiteindelijk is het gelukkig wel gelukt.’’ Het bierfeest is verdeeld over twee dagen: vrijdag en zaterdag. ,,Vrijdag stonde er achttien Nederlandse brouwers met hun speciaalbieren, maar ook is er aandacht voor culinaire versnaperingen,’’ vertelde Tineke van Wilgenburg gisteren. De vrijdag was ook het moment waarop een aantal lokale ondernemers hun gerechten verkopen. Joep de Bruin, chef-kok van De Schout van Ermel stond er met pulled pork, ‘t Zomernest, visboer, de Bourgondiër, Tomassen en de flammkuchen van Cees Goettsch. Goettsch had hulp van z’n vriend en buurman Henk Bralts. ,,We komen regelmatig in de Hazeburg, dus als Jan en Tineke je dan vragen om te komen staan, gá je. En het is daarnaast natuurlijk harstikke leuk.’’ Dat blijkt wel als de buurman BE+ER brouwerij de beide mannen een ‘IJgen Wijzzen’ komt brengen.

Sfeerbeheer

Zaterdag staan er 37 brouwerijen en kunnen bezoekers zo’n 150 speciaalbieren proeven. Op het feestterrein loopt het personeel in blauwe T-shirts met Sfeerbeheer achterop. ,,Nee, geen security of beveiliging. Wij ‘bewaken’ de sfeer. Zaterdag zijn er zestien personeelsleden die in zo’n shirt lopen en met een oortje in. Dit werkt beter dan beveiligen, want dat willen we niet. Doen we ook niet. Er is altijd een gezellige sfeer en nooit gedoe. Dus doen we het zo op onze manier. En dat wordt gewaardeerd, dat horen we terug,’’ aldus Tineke van Wilgenburg. Wilfran Beijeman van The Sissters Brewery uit Utrecht staat alleen achter zijn tap. ,,Ik heb samen met m’n dochters Annamijn en Josefien deze brouwerij, maar ze zijn nog op vakantie. We proberen bieren te maken die niet standaard zijn. Dat zegt natuurlijk elke brouwer, maar wij doen het ook. Wij zijn zo’n beetje de enige die nog rauchbier hebben, daarnaast brouwen we sterke bieren met een vrouwelijke touch, waaronder vlierbloesem blond.’’ The Sisters Brewery brouwt in de zomermaanden zo’n tweeduizend liter bier. Het is een fulltime familiebedrijf wat dit jaar voor het eerst op het Bierfeest is. ,,Vorig jaar wilde ik ook, maar was ik op vakantie en mistte de inschrijving. Dit jaar was ik daarom een van de eerste inschrijvers,’’ lacht Beijeman.

Rook

Brouwerij BE+ER is al eerder op het Bierfeest geweest. De brouwers Eric Bakker en Edwin de Redelijkheid komen uit Hoofddorp zijn sinds 1 januari zelfstandige brouwers. Ze gebruiken de ketels van de Noord-Hollandse Bierbrouwerij in Uitgeest, maar brouwen zelf. De Redelijkheid heeft er een fulltime baan aan. Per jaar brouwt deze brouwerij zo’n 18.000 liter. ,,Maar we willen volgend jaar naar de veertigduizend liter,’’ vertelt de brouwer. Bijzonder is het zwarte bier de Rokerige Zwarte, een 5,6% volle Schwarz met een toets van een Rauchbier. ,,Als het goed is proef je chocolade, de rooktoets en een zoetje,’’ aldus de brouwer. Er zit inderdaad een subtiele rookmoutsmaak aan dit bier, wat niet door iedereen gewaardeerd zal worden. Zo heeft elke brouwer wel z’n eigen verhaal, z’n eigenheid en z’n trots. Proeven? Het kan nog tot vanavond 20.00 uur. Wie de biergids doorleest, ziet de meest prachtige namen voorbij komen. Wat te denken van Rispoetin, Zoentje, Uit je Wak IJbees, Slim Slimmer, Blonde Mien en Haring Arie, Heilige Jacobus, Funky Falcoon, Sambalbij en Latte Gijt. Helaas is het niet te doen om ze allemaal te proeven, dat zou teveel worden. Gelukkig worden de meeste bieren ook verkocht in de Bierwinkel van BurgBieren.