Afdrukken

'Tijd is rijp om in actie te komen'

ERMELO - Nederland moet fors inzetten op duurzame energie. De komende dertig jaar moet er enorm worden geïnvesteerd in de overgang naar een groene energievoorziening. Ook lokaal worden er stappen gemaakt.,,We hebben in Ermelo mooie voorbeelden,” zegt Heimen van Diest, voorzitter van de BedrijvenKring Ermelo (BKE). ,,Maar het is nu tijd om met zijn allen in actie te komen.” Daarom werd er maandagmiddag een mini-symposium georganiseerd in de Heerlickheijd van Ermelo.

Energiecommissaris Ruud Koornstra nam de 110 geïnteresseerden met een enorme dosis humor mee in de lopende projecten in het land. Duurzaam investeren gaat volgens Koornstra geld opleveren en daarom is ook de financiering geen probleem meer. Ook de Rabobank vindt duurzaam ondernemen belangrijk. Daarom kunnen ondernemers geld lenen tegen een gunstiger tarief. Om uit te zoeken welke investeringen er gedaan kunnen worden, is er een energiescan. De gemeente Ermelo financiert 50% van de kosten voor deze scan. Tijdens het symposium besloten al 18 ondernemers deel te nemen aan deze scan. De BKE is hierbij initiatiefnemer. Van Diest: ,,Het is van het grootste belang zoveel mogelijk ondernemers hierbij te betrekken. Er moeten op korte termijn flinke stappen worden gemaakt.” Van Diest merkt dat het algemeen bewustzijn er wel is en hij stelt dat Ermelo op dit gebied ook voorop loopt. ,,Maar de wetenschap dat je er geld mee kunt verdienen is er vaak niet.” Tijdens het mini-symposium werden de kansen duidelijk. Ondernemer Roel Oosterhoff vertelde zijn ervaring en de mogelijkheden. Koploper in Ermelo; Tomassen Duck-To, die de daken van de vestiging aan de Harderwijkerweg vol met 7.552 zonnepanelen legde en tegelijkertijd de asbest saneerde, meldde het succes. Het rendement is zo hoog dat men er nu nog 5.000 bij wil plaatsen.

Verantwoordelijkheid

Er moet nu een omslag plaatsvinden en ondernemers, zorginstellingen maar ook particulieren moeten hun verantwoordelijkheid nemen. De gemeente, die aan de vooravond staat van een duurzaamheidsslag in het gemeentehuis, heeft 15.000 euro uitgetrokken om de scans mee te financieren. Het initiatief ligt nu bij de bedrijven die hun eigen onderneming onder de loep moeten nemen. ,,Ik heb er alle vertrouwen in,” meldt Van Diest na het symposium. ,,Ondernemers krijgen handvatten om aan de slag te gaan. Belangrijk daarbij is dat men er geld mee kan verdienen. Dat moet toch aanspreken.” Volgens Van Diest is dit niet alleen voor pandeigenaren. ,,Ook huurders kunnen hun zaak onder de loep nemen. Zij moeten immers de energierekening betalen.”