Afdrukken

Corona inspireert ondernemers tot creativiteit

ERMELO – Hoe enthousiast kun je zijn over een miniatuur stationnetje? Martin Domburg van Domburg Train Support is wel heel erg enthousiast. Het kleine Ermelose stationnetje staat namelijk in de etalage van zijn modelspoorwinkel aan de Fokko Kortlanglaan.

Domburg liep al langere tijd rond met het plan om het oude station van Ermelo op schaal na te laten bouwen en die te verkopen in zijn winkel. Miniaturen zijn deze modelspoorfanaat namelijk niet vreemd en dan het liefst zo klein mogelijk. Hij is zelf gespecialiseerd in model N, en dat is wel klein: 1:160. En dat is dan ook de schaal van het treinstation. Maar wel met alle details. Het station werd op 1 juli 1882 geopend, maar zag er toen wel anders uit dan nu. In de loop der jaren zijn er nogal wat veranderingen aan het gebouw aangebracht. Het miniatuurstation is een bouwpakket wat is gemaakt door Joep Stienen uit Mierlo. Deze modelbouwer heeft een tijd rond het station gelopen en veel foto’s gemaakt. Domburg was er bij en was nog even bang dat het station zo gedetailleerd is, dat Stienen dit nooit terug zou kunnen laten komen in het model. Maar niets is minder waar, zelfs de koppen op de palen zijn zichtbaar. Met zoveel enthousiasme kan het niet anders of het bouwpakket blijft nooit lang in het magazijn liggen. ,,Dat klopt ook,’’ lacht Domburg. ,,Er is veel vraag naar en ik heb er nu al drie van verkocht.’’ De prijs van het bouwpakket is 89 euro, inclusief een verlengd perron.

Emotie

Het bouwpakket is ontworpen door Joep Stienen (58) uit Mierlo. Hij is zeventien jaar actief als zelfstandig ondernemer op het gebied van visuele communicatie. In 2016 gooide hij het roer drastisch om en is gaan werken voor DM-Toys in Duitsland om daar een productie afdeling op te zetten. Stienen: ,,Naast het opzetten en runnen van die afdeling ben ik me vooral bezig gaan houden met het ontwerpen van gebouwen en toebehoren. Logisch, omdat ik al sinds mijn zeer jonge jaren een fervent modelbouwer ben. Sinds een jaar werk ik vooral vanuit mijn kantoor in Mierlo. Omdat ik over eigen 3D printers en lasersnijder beschik, kan ik ook van alles in Mierlo proeven maken en kan het eindproduct direct naar de klant.’’ Voor Stienen is het overbrengen van emotie belangrijker dan architectonische precisie. Een model moet een sfeer, een gevoel over kunnen brengen. ,,Bij het ontwerpen van concrete gebouwen, zoals het station Ermelo, maak ik gebruik van foto's en fotogrammetrie. De grootste uitdaging is altijd om de werkelijkheid zó te generaliseren dat er enerzijds een geloofwaardig model staat en anderzijds het model ook te bouwen is. Een te hoge mate van detail leidt vaak eerder tot een slecht dan tot een goed model,’’ legt Stienen uit.

Respect

Naast gebouwen ontwerpt de modelbouwer ook voertuigen, toebehoren en figuren. In totaal heeft hij de afgelopen vier jaar meer dan honderd gebouwen en toebehoren ontwikkeld. Stienen: ,,Deze zijn allemaal als product verkrijgbaar bij DM-Toys. Hiervan hebben er zes stuks een eerste prijs gewonnen bij internationale ‘wedstrijden’ van uitgevers van modelbouwbladen: 2x Modell des Jahres, 2x Le rail d'Or en 2x Das goldene Gleis.’’ Het ontwerpen van een product duurt, afhankelijk van de complexiteit, ergens tussen de vier en meer dan honderd uur. ,,Naast het ontwerp verzorg ik ook de bouw van het prototype, productfoto's, bouwbeschrijving, productbeschrijving en vaak ook de bouw van een diorama. Verpakkingen worden veelal door de opdrachtgevers gemaakt. Ik lever uiteindelijk de productiebestanden en alle relevante informatie. ,,In principe werk ik uitsluitend voor zakelijke klanten. De kosten die gemoeid zijn met het ontwerpen van een gebouw zijn doorgaans niet gering en je moet al een bepaalde oplage kunnen verkopen om die kosten terug te verdienen. Als je dan kijkt naar het station Ermelo, kom je al snel op een totaal van tachtig uur ontwikkeltijd. Daar komen de kosten voor het snijden van de proeven nog bij en dan ga je al snel in de richting van duizenden euro's. Ermelo is dan ook een uitzondering en dat heb ik vooral gedaan omdat ik Martin ken en het respecteer dat hij, juist in deze tijd, bereid is zijn nek uit te steken in een markt die niet bepaald eenvoudig is. Misschien kan het station van Ermelo hem daar een beetje bij ondersteunen.’’

Omgeving

Domburg: ,,We gaan nu ook bezig met de omgeving van het station. Ook dat willen we gaan opbouwen in de etalage. Daarbij krijg ik hulp van Bert Onderweegs van Calumma Reclame & Signcenter. We willen namelijk door middel van foto’s de omgeving rondom het station in beeld brengen, maar ook met auto’s, groen en verlichting. Uiteraard krijgt ook het karakteristieke De Hooge Riet een plaats in de etalage.