Afdrukken

'Boekwinkel is belangrijk!'

ERMELO/ REGIO- Winkels zijn gesloten wegens de lockdown. Vrijwel alle boekwinkels zien hun omzet kelderen, ondanks alle creatieve mogelijkheden die ondernemers aanwenden. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek is daarom een landelijke campagne gestart. Vier auteurs hebben radiospotjes opgenomen. ,,Steun je boekhandel! Wacht niet tot ze weer open gaan maar bestel nú een boek!” zegt schrijfster Simone van der Vlugt.

Ook Tommy Wieringa en Adriaan van Dis roepen op om boeken te bestellen bij de lokale boekhandel. Van der Vlugt beschrijft in een interview van NH Nieuws dat een boekwinkel voor haar een plek is waar ze even in een andere wereld komt en waar je lekker kan snuffelen. De Koninklijke Boekverkopersbond (KBB) doet zelfs een oproep aan het kabinet om de boekwinkels weer te openen.  Er is volgens de KBB een ‘scheefgroei waarbij online retailers een ongekende groei doormaken’ en de fysieke boekhandels hun normale omzetaantallen niet halen. Ook is er een lobby gaande voor het heropenen van de boekhandels, omdat ze essentieel zouden zijn. Elise Walinga (Riemer&Walinga) relativeert dat. ,,Laten we eerlijk wezen: boekhandels zijn helemaal niet essentieel. Voedsel is essentieel. De zorg is essentieel. En... menselijk contact is essentieel! En juist daarom is de boekhandel nu niet essentieel en is het juist goed dat er op dit moment geen enkele klant onze winkel in mag.” Wel noemt ze een boekwinkel belangrijk. ,,Immers, lezen geeft focus en vergroot je concentratievermogen. Het ontwikkelt/onderhoudt je geheugen, fantasie en creativiteit, waardoor ook je probleemoplossend vermogen groeit.”

Bestellen

Wie een boek wil bestellen kan dat doen via de website www.deboekverkoopers.nl, ook kan men bellen met 0341-552405 - of mailen - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. ,,De beste optie - even gezellig langskomen in de winkel - is nu niet mogelijk," zegt Elise Walinga, ,,maar wij bezorgen en verzenden tijdens de lockdown!"ijke campagne. De Koninklijke Boekverkopersbond is bang dat veel boekhandels deze lockdown niet zullen overleven. Dat zou dramatisch zijn. Walinga: ,,Een betere maatschappij begint bij jezelf op de bank met een boek. En als dat je niet interesseert... doe het dan vooral lekker voor dat andere zeer belangrijke effect dat boeken hebben: die heerlijk weldadige ontspanning die ze geven als je er eenmaal helemaal inzit. Er is geen betere tijd dan nu om daarvan te genieten. Dus ja... #steunjeboekhandel! Of nee... nog beter: #steunjezelf!”