Afdrukken

Geen acute hulp voor kappersbranche

ERMELO - Het kabinet verruimt de steun aan ondernemers fors, maar niet iedereen is daar tevreden over. Veel ondernemers in de kappersbranche vallen op dit moment volledig buiten de boot. Ze hebben nergens recht op. ,,Het nieuwe steunpakket is een druppel op de gloeiende plaat,” reageert Nero de Boer van Nero's Barbershop. Daarom startte hij een petitie. ,,Het probleem is dat er geen acute hulp is terwijl de branche zwaar getroffen is.”

Het kabinet beseft ook dat niet iedereen geholpen is door deze maatregelen en dat er mensen tussen wal en schip kunnen belanden. Via de gemeenten wordt extra hulp geboden door tijdelijke ondersteuning van noodzakelijke kosten als deze door inkomensterugval niet meer betaald kunnen worden. Patrick Kalle, eigenaar van Dutch Hair, zit in de ledenraad van ANKO. ,,We hebben afgelopen vrijdag een spoed vergadering gehad omdat de situatie in de branch schrijnend is.” Kalle runt al jaren twee gezonde kapperszaken. ,,Toch merken we nu dat we sterk aan het interen zijn op onze reserves. De overheid doet voorkomen alsof er steun is, maar deze is gewoonweg veel te laag.” De ondernemer kreeg geen subsidie voor de vaste lasten omdat hij 28 procent omzetverlies had en de regeling gaat in bij 30 procent.

Verantwoordelijkheid

Kalle vindt het belachelijk. ,,Als je een branche stil legt, vind ik ook dat de overheid de verantwoordelijkheid moet nemen deze overeind te houden. In omliggende landen wordt dit wel gedaan!” Ook Nero de Boer heeft twee kapperszaken. ,,Nul inkomen. En doordat mijn vrouw een schoonheidssalon runt, moeten we nu leven van onze reserves.” Patrick Kalle wil hier nog aan toevoegen dat hij tijdens de eerste lockdown direct een brief kreeg van de bank om de aflossing op zijn zakelijke hypotheek op te schorten. ,,Dit bedroeg uitsluitend de aflossing, niet de rente. Maar waar zijn de banken nu gebleven?” In verschillende kranten verschenen al artikelen dat kappers gedwongen de illegaliteit in duiken om brood op de plank te kunnen krijgen. ,,Dat zegt genoeg over de huidige steun die de regering ons verleent,” zegt John van Enk, eigenaar van Knipsalon van Willigen. ,,Waar zuinige ondernemers ooit een buffer hadden is die nu verdwenen als sneeuw voor de zon. ”

Buffer

Iedere situatie is uniek. Dat blijkt wanneer Geri Westerink-Raven haar verhaal doet. Zij runt haar salonTimeless Hair Passion. ,,Natuurlijk is gezondheid het belangrijkste.” Ze is zwanger en dat brengt nu extra zorgen met zich mee. ,,Hoe goed het voor mij, als kleine salon, geregeld was in het voorjaar met de TOZO-regeling, hoe slecht is het deze keer geregeld. Je staat letterlijk met je rug tegen de muur.” Doordat nu het inkomen van de partner meeweegt, komen een aantal kappers hier nu niet meer voor in aanmerking. ,,Natuurlijk heeft iedereen wel een buffer, alleen deze gaat snel op. Zelf heb ik met mijn zwangerschapsverlof die eraan komt de pech dat ik mijn buffer niet verder meer kan aanvullen mocht ik straks de laatste vier weken voor mijn verlof nog werken. Dat maakt het op dit moment nog even extra stressvol.” Volgens de ANKO vallen veel kappers net buiten de boot bij een aantal regelingen en extra frustrerend was het feit dat men bijna niet kon knippen tijdens de belangrijke decembermaand.

Perspectief

Gert Koelewijn, eigenaar van HiZiHair Ermelo: ,,Minister Wouter Koolmees vertelde op tv bij WNL openlijk dat kappers tussen de wal en het schip vallen. Dan ben je bewust iets aan het slopen.” Volgens Koelewijn moet er weer perspectief komen. Alle ondernemers krijgen een gedeeltelijke tegemoetkoming voor de personeelslasten, maar moeten wel 100% uitbetalen. Dit betekent dat ze iedere maand interen op reserves. Kalle: ,,Uit een recent onderzoek met de vraag: 'Wat mist u het meest?' staat familie en vrienden bezoek op één, maar direct gevolgd door het bezoek aan de kapper. Zo essentieel zijn wij in het sociale leven. Je kunt ook zeggen 'naar de kapper gaan is het beste medicijn.'” Kalle roept de overheid dan ook op om kappers weer gewoon aan de slag te laten gaan. ,,Dan hebben we geen steun nodig en houden we onze branche in leven. Dan zorgen we voor werkgelegenheid zonder gedwongen ontslagen.”

Petitie

Inmiddels hebben meer dan 6000 mensen de petitie van De Boer getekend. De nood is hoog. ,,Eén van de problemen is dat er geen tegemoetkoming is voor het salaris van de ondernemer die normaal zijn salaris uit de inkomsten van de zaak haalt,” meldt John van Enk tot slot. ,,Gevolg is dat een ondernemer zowel zijn zakelijke als prive lasten niet meer kan betalen. Dit geldt overigens ook voor andere ondernemingen buiten de kappersbranche. Helaas leert de regering niet van het gezegde 'Als het kalf verdronken is dempt men de put'.” https://www.petitie24.nl/petitie/3476/kappers-gaan-kapot